Manisa’nın Salihli ilçesindeki Küçük Sanayi Sitesi'nde bulunan bir oksijen dolum tesisinde sabah saatlerinde meydana gelen şiddetli patlama, bölgeyi sarsarken 2 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. Patlamanın etkisiyle tesiste yangın çıktı, olay yerine çok sayıda itfaiye, AFAD ve sağlık ekibi sevk edildi.
Patlama anı ve müdahale çalışmaları
Edinilen bilgilere göre, patlama sabah 07.30 sıralarında Sanayi Sitesi'ndeki bir oksijen dolum tesisinde meydana geldi. Patlama sesinin ilçe genelinde duyulduğu öğrenilirken, çevredeki işyerlerinde de maddi hasar oluştu. Olayın ardından tesiste yükselen alevlere itfaiye ekipleri müdahale etti. AFAD ekipleri ise enkazda arama kurtarma çalışması başlattı. Yapılan aramalarda tesiste çalıştığı öğrenilen iki işçinin cansız bedenine ulaşıldı. Cenazeler, olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmasının ardından hastane morguna kaldırıldı.
Oksijen dolum tesisindeki patlamanın olası nedeni
Oksijen dolum tesislerinde yüksek basınç altında depolanan gazlar, herhangi bir sızıntı veya statik elektrik kıvılcımı gibi durumlarda patlamalara yol açabiliyor. Uzmanlar, basınçlı gaz tüplerinin periyodik bakımlarının yapılmaması veya tüplerin aşırı ısınmasının bu tür felaketlere neden olabileceğini belirtiyor. Salihli Belediyesi ve iş güvenliği uzmanları, olayın meydana geldiği tesisteki güvenlik önlemlerinin yetersizliği konusunda ön inceleme başlattı.
Bölgedeki işyerleri ve vatandaşlar tedirgin
Patlamanın etkisiyle sanayi sitesindeki birçok işyerinde camlar kırıldı, duvarlarda çatlaklar oluştu. Çevredeki esnaf ve çalışanlar büyük panik yaşadı. Olayla ilgili konuşan bir esnaf, “Şiddetli bir gürültüyle birlikte her yer sarsıldı. Camlar kırıldı. Hemen dışarı çıktığımızda alevleri gördük. Çok korktuk” dedi. Salihli Kaymakamı olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Kaymakamlık, patlamayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığını açıkladı.
İş kazalarına dikkat çekiliyor
Türkiye’de iş kazaları özellikle sanayi tesislerinde ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. Bu tür tesislerde çalışanların iş güvenliği eğitimi alması, tüplerin düzenli kontrolü ve tesisin havalandırma sistemlerinin yeterli olması büyük önem taşıyor. Uzmanlar, oksijen gibi yanıcı gazların depolandığı alanlarda yangın ve patlama riskine karşı acil durum ekiplerinin hazır bulunması gerektiğini vurguluyor. Manisa’nın sanayi kenti olması nedeniyle benzer tesislerin yoğun olduğu bölgede, bu tür kazaların tekrarlanmaması için denetimlerin artırılması gerektiği ifade ediliyor.
Olay, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yetkililerin, benzer acıların yaşanmaması için gerekli tedbirleri alması ve denetimleri sıkılaştırması bekleniyor. Hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.