TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Son Dakika

Manisa ve Gaziantep'te İki Yeni Tabiat Parkı İlan Edildi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Manisa ve Gaziantep'te İki Yeni Tabiat Parkı İlan Edildi

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Manisa'nın Akhisar ilçesindeki Musalar mevkii ile Gaziantep'in Şehitkamil ilçesindeki Erikçe bölgesini tabiat parkı olarak tescil etti. Resmî Gazete'de yayımlanan kararlarla birlikte her iki alan da koruma altına alınırken, bölgesel ekoturizmin canlanması hedefleniyor.

Akhisar Musalar Tabiat Parkı

Manisa'nın Akhisar ilçesinde yer alan Musalar bölgesi, zengin biyolojik çeşitliliği ve doğal peyzajıyla dikkat çekiyor. DKMP yetkilileri, alanın özellikle endemik bitki türlerine ev sahipliği yaptığını ve yaban hayatı açısından önemli bir koridor olduğunu belirtti. Bölgede yapılan bilimsel çalışmalar, kızılçam ve maki türlerinin yanı sıra nadir görülen orkide popülasyonlarını ortaya çıkardı. Tabiat parkı ilanıyla birlikte alanda kontrollü ziyaretçi kabulü, doğa yürüyüşü rotalarının düzenlenmesi ve bilimsel araştırmaların teşviki planlanıyor. Akhisar Belediyesi, parkın yerel ekonomiye katkı sağlayacağını açıkladı.

Erikçe Tabiat Parkı

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesindeki Erikçe bölgesi ise bozkır ekosistemi ve kanyon yapılarıyla öne çıkıyor. Bölge, özellikle kuş türleri açısından zengin olup, göç yolları üzerinde önemli bir durak noktası olarak biliniyor. DKMP, Erikçe'deki kanyon ve mağara oluşumlarının jeolojik miras değeri taşıdığını vurguladı. Tabiat parkı kapsamında alanda kamp alanları, seyir terasları ve doğa eğitim merkezleri kurulması gündemde. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, parkın şehrin turizm potansiyeline katkı sunacağını ifade etti.

Tabiat Parkı Statüsü ve Önemi

Tabiat parkı statüsü, doğal yapısı ve manzara bütünlüğü korunması gereken alanlara veriliyor. Bu statü, milli parklardan farklı olarak daha küçük ölçekli ancak koruma-kullanma dengesini gözeten bir yönetim modeli sunuyor. Türkiye'de bugüne kadar 269 tabiat parkı ilan edilirken, yeni ilanlarla bu sayı 271'e yükseldi. Uzmanlar, bu tür adımların biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir turizm açısından kritik olduğunu belirtiyor.

Her iki alanın koruma statüsü kazanması, yerel halkın doğal kaynaklara bilinçli yaklaşımını teşvik ederken, aynı zamanda bölgesel kalkınmaya da katkı sağlayacak. Özellikle ekoturizm odaklı projelerle doğa severlerin ilgisini çekmesi beklenen parklar, Türkiye'nin korunan alan ağını güçlendiriyor.

Etiketler:
tabiat parkıManisaGaziantepDKMPdoğa koruma

İlgili Haberler

Bakan Kurum: Saraçoğlu Mahallesi çevre bilincinin merkezi olacak
Son Dakika

Bakan Kurum: Saraçoğlu Mahallesi çevre bilincinin merkezi olacak

36 dk önce

39 ilde DEAŞ operasyonu: 361 şüpheli yakalandı
Son Dakika

39 ilde DEAŞ operasyonu: 361 şüpheli yakalandı

1 sa önce

Samsun Havza'da sel sonrası hayat normale dönüyor
Son Dakika

Samsun Havza'da sel sonrası hayat normale dönüyor

2 sa önce

Bursa'daki boya fabrikası yangını kontrol altına alındı
Son Dakika

Bursa'daki boya fabrikası yangını kontrol altına alındı

2 sa önce