Antalya'nın Manavgat ilçesinde hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı bir günde serinlemek amacıyla Alara Çayı'na giren 45 yaşındaki Ahmet Polat, 13 gündür kayıp. Ailesinin ihbarı üzerine başlatılan arama çalışmalarına AFAD, jandarma ve gönüllü ekipler katılıyor. Polat'ın son görüldüğü nokta, çayın hızla aktığı bir bölge olarak biliniyor.
Arama çalışmaları sürüyor
Ahmet Polat, 10 Temmuz 2024 tarihinde öğleden sonra Alara Çayı kıyısına arkadaşlarıyla geldi. Sıcaktan bunalan Polat, yüzmek için suya girdi ancak bir süre sonra gözden kayboldu. Arkadaşlarının durumu fark etmesi üzerine hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ne haber verildi. Olay yerine sevk edilen AFAD ve jandarma ekipleri, ilk müdahaleyi yaparak arama çalışmalarına başladı. Su altı arama ekipleri, drone'lar ve dedektörlerle bölge tarandı ancak bugüne kadar herhangi bir ize rastlanmadı.
Aile ve yetkililerden çağrı
Ahmet Polat'ın eşi Dilek Polat, gözyaşları içinde yaptığı açıklamada, eşinin iyi bir yüzücü olduğunu ancak akıntıya kapılmış olabileceğini söyledi. Yetkililer, çayın belirli noktalarında su seviyesinin düşmesiyle birlikte arama çalışmalarının yoğunlaştırılacağını belirtti. Manavgat Kaymakamlığı, vatandaşları serinlemek için dere ve çaylara girerken dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Bölgedeki benzer olaylar
Yaz aylarında serinlemek için akarsulara giren kişilerin kaybolması, Akdeniz Bölgesi'nde sık karşılaşılan bir durum. Geçtiğimiz yıl aynı bölgede iki benzer olay yaşanmış ve bir kişi hayatını kaybetmişti. Uzmanlar, akarsuların görünüşte sakin olmasına rağmen alt akıntıların tehlikeli olabileceğine dikkat çekiyor. Alara Çayı'nın debisi, yaz aylarında eriyen kar sularıyla birlikte artabiliyor.
Arama çalışmalarının zorlukları
AFAD ekipleri, çayın bazı bölgelerinde suyun bulanık olması ve su altı bitki örtüsünün yoğunluğu nedeniyle arama yapmakta güçlük çekiyor. Ayrıca, çayın geniş bir alana yayılması, ekiplerin işini zorlaştırıyor. Hava koşulları da arama çalışmalarını etkiliyor; sıcak hava, ekiplerin çalışma süresini sınırlıyor. Yine de arama çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Yaşanan bu üzücü olay, yaz aylarında akarsu ve denizlerde boğulma vakalarının ne kadar yaygın olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Yetkililer, vatandaşların can güvenliği için serinlemek amacıyla girdikleri sularda mutlaka önlem almaları ve bilinçli hareket etmeleri gerektiğini vurguluyor. Ahmet Polat'ın ailesi, eşlerine bir an önce kavuşmayı umut ediyor.