İstanbul'un Maltepe ilçesinde, 7 katlı bir binanın alt üç katının çökmesi sonucu geniş çaplı bir arama kurtarma operasyonu başlatıldı. Olay, sabah saatlerinde meydana geldi. İlk belirlemelere göre, çökme nedeniyle enkaz altında kalan vatandaşların olduğu değerlendiriliyor. Olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık, AFAD ve polis ekibi sevk edildi. Bölgede güvenlik önlemleri alınırken, çevredeki binalar tahliye edildi. Kurtarma ekipleri, enkaz altındaki olası canlılara ulaşmak için yoğun çaba harcıyor.
Olay Yerinde Son Durum
Maltepe'de çöken binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor. İstanbul Valiliği'nden yapılan ilk açıklamada, çökmenin saat 10.30 sıralarında meydana geldiği ve olay yerine 30'dan fazla arama kurtarma ekibinin sevk edildiği belirtildi. Ekipler, enkaz altında kalanlara ulaşmak için iş makineleri ve el aletleriyle dikkatli bir şekilde çalışıyor. Sağlık ekipleri, kurtarılan yaralıları çevredeki hastanelere kaldırıyor. AFAD, olayla ilgili kriz masası oluşturdu ve koordinasyonu sağlıyor.
Kurtarma Çalışmalarına Destek
Olayın ardından bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye aracı yönlendirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri de enkaz kaldırma ve arama çalışmalarına destek veriyor. Kızılay, olay yerine mobil ikram araçları göndererek ekiplere ve mağdurlara destek sağlıyor. Yetkililer, enkaz altında kalanların sayısının netleşmediğini ancak ilk belirlemelere göre 5 kişinin kurtarıldığını ve yaralıların hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Kurtarma ekipleri, binanın çökme nedenini araştırmak üzere teknik inceleme başlattı.
Çevre Sakinleri Tahliye Edildi
Çökme riski nedeniyle çevredeki binalarda oturanlar güvenli bölgelere tahliye edildi. Maltepe Belediyesi, tahliye edilen vatandaşlar için geçici barınma yerleri hazırladı. Bölgede elektrik ve doğalgaz kesintisi yaşanabileceği, altyapı ekiplerinin hasar tespiti yaptığı öğrenildi. Polis, olay yerine yaklaşan vatandaşları güvenlik şeridiyle uzak tutuyor.
Yetkililerden Açıklamalar
İstanbul Valisi, olay yerinde incelemelerde bulunarak, "Arama kurtarma çalışmaları titizlikle sürdürülüyor. Yaralılarımızın tedavisi devam ediyor. Gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağız" dedi. AFAD yetkilileri, enkaz altında kalan olabilecek kişilerin yakınları için bilgi hattı kurulduğunu duyurdu. Çökme nedeniyle ilgili soruşturma başlatıldığı ve binanın ruhsat durumunun incelendiği belirtildi.
Arka Plan ve Bağlam
Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak sık sık bina çökmeleriyle karşı karşıya kalıyor. Özellikle eski yapı stoku ve kaçak yapılaşma, bu tür olayların riskini artırıyor. Uzmanlar, kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması ve yapı denetimlerinin sıklaştırılması gerektiğini vurguluyor. Maltepe'deki olay, bir kez daha yapı güvenliğinin önemini gözler önüne serdi. 1999 Gölcük Depremi sonrası yürürlüğe giren yönetmeliklerle yeni binaların dayanıklılığı artırılsa da, eski yapıların dönüşümü yavaş ilerliyor.
Olayla ilgili gelişmeler takip ediliyor. Enkaz altından kurtarılanların kimlikleri ve sağlık durumları hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Kurtarma çalışmalarının gece boyunca sürmesi bekleniyor. Bölgede toplanan vatandaşlar, yakınlarından haber almak için yetkililerden bilgi bekliyor.