İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, sanatçı Suavi'nin Seyhan Müzik'e karşı açtığı telif hakkı davasını reddetti. Suavi, 'Gülle Diken Arasında' ve 'Drama Köprüsü' isimli albümlerinde yer alan şarkıların izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle dava açmıştı. Mahkeme, şarkıların kullanımını sözleşmelere uygun bularak davayı reddetti.
Davanın Detayları
Suavi, avukatları aracılığıyla İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne 2023 yılında başvurdu. Dilekçede, Seyhan Müzik'in söz konusu albümlerdeki şarkıları kendisinden izin almadan yayımladığı ve bu yolla maddi ve manevi zarara uğratıldığı belirtildi. Dava değeri 100 bin TL olarak gösterildi. Mahkeme, yargılama sürecinde tarafların sözleşmelerini ve albüm kayıtlarını inceledi.
Mahkemenin Gerekçesi
Mahkeme, kararında Suavi ile Seyhan Müzik arasında 2000'li yılların başında yapılan sözleşmelere atıfta bulundu. Sözleşmelere göre, yapımcı firma albümlerdeki şarkıları belirli bir süre boyunca kullanma hakkına sahipti. Mahkeme, bu sürenin dolmadığı ve kullanımın sözleşme şartlarına uygun olduğu kanaatine vardı. Ayrıca, Suavi'nin bu sözleşmelere sonradan itiraz etmesinin geçerli bir gerekçeye dayanmadığı ifade edildi.
Bağlam ve Değerlendirme
Bu karar, müzik sektöründe sanatçı-yapımcı arasındaki sözleşmelerin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Telif hukuku alanında sıkça karşılaşılan bu tür uyuşmazlıklarda, mahkemeler öncelikle taraflar arasındaki yazılı sözleşmelere itibar ediyor. Suavi gibi köklü bir sanatçının açtığı davanın reddedilmesi, gelecekte benzer davalar için emsal teşkil edebilir. Öte yandan, sanatçıların haklarını korumak için sözleşme süre ve şartlarını dikkatle incelemesi gerektiği de bir kez daha anlaşılmış oldu.