Ankara'da NATO Zirvesi öncesinde düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alınan kişilere yöneltilen sorular netleşti. Savcılık, ifade işlemleri sırasında şüphelilere özellikle Doruk Madencilik işçilerinin eylemlerine katılıp katılmadıklarını ve NATO karşıtı faaliyetlerde bulunup bulunmadıklarını sordu. Operasyon kapsamında toplam 209 kişinin gözaltına alındığı, adliyedeki işlemlerin sürdüğü belirtildi.
Gözaltı gerekçeleri ve sorulan sorular
Edinilen bilgiye göre, savcılık ifadelerinde şüphelilere 'Doruk Madencilik işçilerinin eylemlerine neden katıldınız?', 'NATO karşıtı faaliyetlerde bulundunuz mu?', 'Örgütsel bağlantınız var mı?' gibi sorular yöneltildi. Gözaltına alınanlar arasında işçi sendikaları üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve siyasi parti üyelerinin bulunduğu ifade ediliyor. Gözaltı işlemlerinin, NATO Zirvesi güvenlik önlemleri kapsamında yapıldığı bildirildi.
Soruşturmanın boyutu ve tepkiler
Operasyon, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülüyor. Şu ana kadar 209 kişi gözaltına alınırken, adliyedeki işlemlerin yoğun bir şekilde devam ettiği öğrenildi. Gözaltına alınanların avukatları, sürecin hukuka aykırı olduğunu ve müvekkillerinin masum olduğunu savunuyor. Soruşturma kapsamında, özellikle maden işçilerinin eylemlerine dışarıdan katılımın 'örgütsel faaliyet' olarak değerlendirildiği belirtiliyor. NATO Zirvesi öncesi protesto eylemlerini engellemeye yönelik bu operasyon, siyasi çevrelerden de tepki çekti.
Konuyla ilgili son gelişmeler yakından takip edilirken, gözaltı sürelerinin uzaması durumunda hukuki itirazların gündeme gelmesi bekleniyor. Soruşturmanın, ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından geniş kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulacağı kaydedildi.