Rekabet Kurumu, Türkiye lastik pazarında faaliyet gösteren 12 büyük firmaya, aralarında fiyat ve bölge paylaşımı anlaşmaları yaparak rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle toplam 1.2 milyar TL idari para cezası verdi. Karar, 2023 yılında başlatılan soruşturmanın ardından bugün açıklandı. Ceza alan şirketler arasında Brisa Bridgestone, Goodyear, Michelin, Continental, Pirelli, Lassa, Petlas, Starmaxxis, Barum, Kleber, Kumho ve Hankook yer alıyor.
Cezaların Gerekçesi ve Miktarları
Rekabet Kurulu'nun yaptığı incelemede, şirketlerin 2015-2022 yılları arasında bayi fiyat listelerini, promosyonları ve müşteri bölgelerini gizlice paylaştıkları ve ortak hareket ettikleri tespit edildi. En yüksek ceza 450 milyon TL ile Brisa Bridgestone'a kesilirken, onu 280 milyon TL ile Goodyear, 180 milyon TL ile Michelin, 150 milyon TL ile Continental ve 100 milyon TL ile Pirelli izledi. Diğer şirketlere 10 ila 50 milyon TL arasında değişen cezalar uygulandı.
Sektörel Etkiler ve Tüketici Yansımaları
Uzmanlar, cezaların lastik fiyatlarına kısa vadede doğrudan bir etkisi olmayacağını, ancak orta vadede rekabetin artmasıyla fiyatların düşebileceğini belirtiyor. Tüketici dernekleri ise kararı memnuniyetle karşıladı ve benzeri ihlallerin diğer sektörlerde de araştırılmasını talep etti. Rekabet Kurumu, kararın kesinleşmesiyle birlikte sürecin takipçisi olacağını ve olası itirazların Yargıtay'da görüleceğini duyurdu.
Bağımsız Değerlendirme
Lastik sektörü, otomotiv yan sanayisinin en kritik halkalarından biri olarak tüketici güvenliği ve maliyetleri doğrudan etkiliyor. Bu ceza, rekabet ihlallerinin sadece kamu zararı değil, aynı zamanda tüketici refahı üzerinde de ciddi sonuçlar doğurduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Rekabet Kurumu'nun kararlılığı, piyasa oyuncularına açık bir mesaj niteliği taşıyor: Kartelleşme ve fiyat anlaşmaları ağır yaptırımlarla karşılaşacak.