TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, barışın sadece savaşı ve saldırganlığı önlemekten ibaret olmadığını belirterek, “Mesele sadece savaşı ve saldırganlığı önlemek değil, aynı zamanda bunun da ötesinde barışı nasıl gerçekleştirebileceğimizi anlamak, kavramak ve bunun için de ortak çalışabilmeyi başarmaktır.” ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, küresel barışın tesisi için uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Barış için ortak akıl vurgusu
Kurtulmuş, konuşmasında günümüz dünyasında savaşların ve çatışmaların yalnızca askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini, aynı zamanda diplomasi ve diyalog mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. “Savaşlar sadece silahlarla kazanılmaz, barış da sadece ateşkesle sağlanmaz. Kalıcı barış, bir arada yaşama iradesini ortaya koymakla mümkündür.” dedi. TBMM Başkanı, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada barışın tesisi için aktif bir rol üstlendiğini, bu bağlamda arabuluculuk faaliyetlerinin ve insani yardımların sürdüğünü ifade etti.
Uluslararası topluma çağrı
Kurtulmuş, uluslararası toplumun savaş ve çatışma bölgelerinde daha etkin olması gerektiğini vurguladı: “Hiçbir ülke veya uluslararası örgüt, tek başına bu büyük sorunların üstesinden gelemez. Birlikte çalışmak, ortak akıl ve ortak eylem birliği oluşturmak zorundayız.” Özellikle Suriye, Irak, Filistin ve Ukrayna gibi bölgelerdeki çatışmalara dikkat çeken Kurtulmuş, bu krizlerin çözümünde diyaloğun önemine işaret etti. “Türkiye olarak, her türlü çatışmanın diyalog yoluyla çözülebileceğine inanıyoruz. Bu nedenle, tüm tarafları savaşı durdurmaya ve barışı inşa etmeye davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.
TBMM Başkanı, barış kültürünün yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, “Barış sadece antlaşma metinlerinde kalmaz; toplumların zihniyetinde yer etmelidir. Eğitimden medyaya, sivil toplumdan siyasete kadar her alanda barış dilini yerleştirmeliyiz.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, parlamentoların bu süreçte kilit bir rol oynadığını, yasama organlarının barışı teşvik eden yasalar çıkarması ve uluslararası iş birliğini geliştirmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin son yıllarda barış diplomasisine yaptığı katkılara değinen Kurtulmuş, ülkesinin milyonlarca mülteciye ev sahipliği yaptığını, insani yardım kuruluşları aracılığıyla dünyanın dört bir yanında yardım elini uzattığını hatırlattı. “Türkiye, hem insani yardım hem de arabuluculuk alanında öncü bir ülkedir. Biz, barışın tesis edilmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız.” dedi.
Kurtulmuş, konuşmasının sonunda barışın sadece savaşların sona ermesi değil, aynı zamanda adaletin, eşitliğin ve insan haklarının tesis edilmesi olduğunu vurgulayarak, “Barış, tüm insanlığın ortak hayalidir ve bu hayali gerçeğe dönüştürmek için hep birlikte çalışmalıyız.” diye konuştu.