TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Küresel elektrikli araç satışları mayısta yıllık yüzde 3 arttı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Küresel elektrikli araç satışları mayısta yıllık yüzde 3 arttı

Küresel elektrikli araç pazarındaki büyüme mayıs ayında da devam etti. Dünya genelinde mayısta satılan elektrikli araç sayısı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3 artarak 1,8 milyon oldu. Bu artışta Çin ve Avrupa'daki güçlü talep ile yeni modellerin piyasaya sürülmesi etkili oldu. Ocak-mayıs döneminde ise toplam satışlar 7,5 milyona ulaştı.

Çin liderliğini koruyor

Elektrikli araç satışlarında en büyük pazar olmaya devam eden Çin, mayısta 900 bin adedin üzerinde satış gerçekleştirdi. Ülkede yerli üreticilerin rekabetçi fiyatları ve devlet teşvikleri talebi canlı tutuyor. Avrupa Birliği'nde ise mayıs satışları yıllık bazda yüzde 2 artışla 250 bin adedi buldu. Almanya, Fransa ve İngiltere en büyük pazarlar oldu. ABD pazarı mayısta 120 bin adetle yıllık yüzde 5'lik artış kaydetti. Tesla'nın Model Y ve Model 3 modelleri bu artışta başı çekti.

Küresel geçiş hızlanıyor

Elektrikli araçların toplam otomobil satışlarındaki payı mayısta yüzde 18'e yükseldi. Artan yakıt fiyatları, çevre düzenlemeleri ve batarya maliyetlerindeki düşüş, tüketicilerin elektrikli araçlara yönelmesini hızlandırıyor. Özellikle Çin'de her iki otomobilden biri elektrikli veya plug-in hibrit. Avrupa'da bu oran yüzde 23, ABD'de ise yüzde 8 seviyesinde. Pazarın 2024 yılı sonunda 14 milyon adedi aşması bekleniyor. Sektör uzmanları, batarya tedarik zincirindeki darboğazların aşılmasıyla büyümenin daha da hızlanacağını belirtiyor.

Küresel otomotiv endüstrisi, elektrikli dönüşüm sürecinde yeni yatırımlarla şekillenirken, geleneksel otomobil üreticileri de portföylerini hızla elektrikli modellerle genişletiyor. Önümüzdeki dönemde altyapı yatırımlarının ve şarj istasyonu ağlarının yaygınlaşması, tüketici tercihlerinde belirleyici rol oynayacak.

Etiketler:
elektrikli araçküresel satışotomotivÇinAvrupaABD

İlgili Haberler

Dünyanın 500 En Zengini Bir Günde Servetlerine 336 Milyar Dolar Ekledi
Ekonomi

Dünyanın 500 En Zengini Bir Günde Servetlerine 336 Milyar Dolar Ekledi

4 dk önce

Konut Fiyat Endeksi Mayısta Aylık Yüzde 1,7 Arttı
Ekonomi

Konut Fiyat Endeksi Mayısta Aylık Yüzde 1,7 Arttı

13 dk önce

Vance: ABD ve UAEA İran'ın Uranyum Stokunu İmha Edecek
Ekonomi

Vance: ABD ve UAEA İran'ın Uranyum Stokunu İmha Edecek

19 dk önce

Mayıs ayında en çok satılan otomobiller: TOGG ilk 10'da
Ekonomi

Mayıs ayında en çok satılan otomobiller: TOGG ilk 10'da

22 dk önce