TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Kurban derileri ekonomiye 800 milyon dolarlık katkı sağlıyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Kurban derileri ekonomiye 800 milyon dolarlık katkı sağlıyor

Kurban Bayramı süresince toplanan hayvan derileri, deri sektöründe önemli bir ekonomik değer yaratıyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) yetkililerinin açıklamalarına göre, ham derilerin işlenmesiyle elde edilen mamuller, özellikle ayakkabı ve saraciye alanında 800 milyon dolarlık bir ciro oluşturuyor. Bu süreç aynı zamanda ithalatı azaltarak cari açığın kapanmasına da katkı sunuyor.

Ham deriden mamule dönüşüm süreci

Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlardan elde edilen deriler, özel tesislerde işlenerek kullanıma hazır hale getiriliyor. İTO verilerine göre, her yıl milyonlarca adet ham deri toplanıyor ve bunların büyük bir kısmı deri işleme fabrikalarında tabaklanıyor. Ardından bu deriler, ayakkabı, çanta, kemer, cüzdan gibi çeşitli saraciye ürünlerine dönüştürülüyor. İşlenen derilerin kalitesi, uluslararası standartlara uygun şekilde yükseltilerek hem yurt içinde kullanılıyor hem de ihraç ediliyor. Bu sayede sektör, ciddi bir döviz girdisi sağlıyor.

Ekonomiye katkısı ve istihdam etkisi

Deri işleme ve mamul üretimi, Türkiye'de yüz binlerce kişiye istihdam yaratıyor. İTO yetkilileri, Kurban derilerinin ekonomiye kazandırılmasının sadece ciro açısından değil, aynı zamanda ithalat bağımlılığını azaltması açısından da önemli olduğunu vurguluyor. Türkiye'nin deri işleme kapasitesi Avrupa'da ilk sıralarda yer alırken, üretilen ürünler başta Almanya, İtalya ve Rusya olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. 800 milyon dolarlık katkı, sektörün yıllık ihracat rakamlarının yüzde 15'ine denk geliyor. Ayrıca bu süreçte atık yönetimi de dikkatle yapılarak çevreye duyarlı üretim teşvik ediliyor.

Kurban derilerinin ekonomiye kazandırılması konusu, her yıl bayram sonrası gündeme gelse de, sektörün sürdürülebilirliği için toplama ve işleme altyapısının geliştirilmesi gerekiyor. Dericilik sektörü, geleneksel bir üretim dalı olmasının yanı sıra, modern teknolojilerle dönüşen bir alan. Türkiye'nin bu alandaki potansiyeli, doğru politikalarla daha da artırılabilir. Ancak atık su arıtma ve kimyasal kullanımı gibi çevresel sorunlara da çözüm bulunması şart. Sektör temsilcileri, devlet desteği ve teşviklerle üretimin daha rekabetçi hale gelebileceğini belirtiyor.

Etiketler:
kurban derisiekonomideri sektörüİTOayakkabısaraciye

İlgili Haberler

Çok Kredi Kartı Olanlar Dikkat: Her Ay Farklı Faiz Oranı
Ekonomi

Çok Kredi Kartı Olanlar Dikkat: Her Ay Farklı Faiz Oranı

22 dk önce

Apple'ın OpenAI'a ticari sır davası
Ekonomi

Apple'ın OpenAI'a ticari sır davası

32 dk önce

Ankara'daki taşınmazın satışına Özelleştirme İdaresi'nden onay
Ekonomi

Ankara'daki taşınmazın satışına Özelleştirme İdaresi'nden onay

52 dk önce

YEKA yarışmaları için başvuru tarihi 13 Ekim olarak belirlendi
Ekonomi

YEKA yarışmaları için başvuru tarihi 13 Ekim olarak belirlendi

53 dk önce