27 Eylül 2026 Pazar günü kültür sanat dünyası, tiyatrodan sergiye, edebiyat söyleşilerinden fotoğrafa uzanan geniş bir yelpazede etkinliklere ev sahipliği yapıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok şehirde sanatseverler için dolu dolu bir program hazırlandı. Günün öne çıkan etkinlikleri arasında yeni tiyatro oyunlarının prömiyerleri, kapsamlı sanat sergileri, ünlü yazarların katıldığı söyleşiler ve fotoğraf sergileri yer alıyor.
Tiyatro Sahnelerinde Yeni Perdeler Açılıyor
İstanbul Devlet Tiyatrosu, 27 Eylül akşamı Shakespeare'in ölümsüz eseri "Hamlet"i sahneye koyuyor. Usta oyuncu Erdal Beşikçioğlu'nun yönetmenliğinde hazırlanan oyun, saat 20.00'de Atatürk Kültür Merkezi'nde seyirciyle buluşacak. Oyunun biletleri günler öncesinden tükendi. Aynı akşam Ankara Devlet Tiyatrosu'nda ise yerli bir yapım olan "Anadolu Ateşi" sahnelenecek. İzmir Devlet Tiyatrosu'nda da çağdaş bir oyun olan "Kırık Camlar" seyircilerin beğenisine sunulacak.
Özel tiyatrolar da bu kültürel şölene katkı sağlıyor. İstanbul'daki Sahne Beşiktaş, genç yönetmen Selin Aydın'ın kaleme aldığı "Yarının Sesleri" adlı distopik oyunu prömiyer yapıyor. Oyun, teknolojinin insan ilişkilerini nasıl dönüştürdüğünü eleştirel bir bakışla ele alıyor. Ankara'da ise Çankaya Sahne, kara mizah türündeki "Komik Bir Trajedi" ile tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.
Sergiler: Geçmişten Günümüze Sanat Yolculuğu
İstanbul Modern, 27 Eylül'de "Cumhuriyet'in 100 Yılında Türk Resmi" adlı kapsamlı sergiye ev sahipliği yapıyor. 1923'ten günümüze uzanan süreçte Türk resim sanatının geçirdiği evreleri gözler önüne seren sergide, 150'den fazla sanatçının 300'ü aşkın eseri yer alıyor. Sergi, pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nde ise "Anadolu'nun Renkleri" temalı fotoğraf sergisi açılıyor. Fotoğraf sanatçısı Murat Kaya'nın 10 yıllık çalışmasının ürünü olan sergi, Anadolu'nun farklı bölgelerinden kareler sunuyor. İzmir'de ise Kültürpark Sanat Galerisi'nde genç sanatçıların eserlerinden oluşan karma sergi sanatseverlerle buluşacak.
İstanbul'da Sakıp Sabancı Müzesi'nde düzenlenen "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Hat Sanatı" sergisi de gün boyu ziyaret edilebilir. Sergide, nadir el yazması Kur'an-ı Kerimler ve hat levhaları yer alıyor. Ayrıca Pera Müzesi'nde "İstanbul'un 100 Yılı" başlıklı fotoğraf sergisi, şehrin değişimini gözler önüne seriyor.
Edebiyat Söyleşileri ve İmza Günleri
Edebiyat dünyasının önemli isimleri 27 Eylül'de okurlarıyla buluşuyor. Ünlü yazar Elif Şafak, saat 14.00'te İstanbul'da D&R Kanyon'da "Edebiyat ve Toplumsal Bellek" konulu bir söyleşi gerçekleştirecek. Ardından kitaplarını imzalayacak. Ankara'da ise Kültür Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen "Şiirin Geleceği" panelinde Ahmet Telli, küçük İskender ve Didem Madak'ın da aralarında bulunduğu şairler tartışacak.
İzmir'de ise Kitap Kulübü Derneği'nin düzenlediği "Genç Yazarlar Buluşması" etkinliğinde, ilk romanlarını yayımlayan yazarlar deneyimlerini paylaşacak. Etkinlik saat 16.00'da İzmir Milli Kütüphane'de başlayacak. Ayrıca İstanbul'da Bağdat Caddesi'ndeki sahaflar, "Eski Kitaplar Günü" kapsamında indirimli satış yapacak.
Fotoğraf ve Görsel Sanatlar
Fotoğraf sanatına ilgi duyanlar için 27 Eylül'de özel etkinlikler var. İstanbul Fotoğraf Müzesi'nde "Sokak Fotoğrafçılığı" atölyesi düzenlenecek. Atölye, deneyimli fotoğrafçılar eşliğinde saat 11.00'de başlayacak ve katılımcılar şehrin sokaklarında pratik yapma fırsatı bulacak. Ankara'da ise Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde "Belgesel Fotoğrafçılık" semineri verilecek.
İzmir'de düzenlenen "Ege'nin Işığı" fotoğraf yarışmasının ödül töreni saat 18.00'de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılacak. Yarışmada dereceye giren eserler, bir hafta boyunca sergilenecek.
Müzik ve Sahne Sanatları
Müzikseverler de 27 Eylül'de çeşitli konserlerle buluşacak. İstanbul'da CRR Konser Salonu'nda saat 20.00'de düzenlenecek "Klasik Müzik Gecesi"nde, ünlü piyanist Gülsin Onay ve orkestra şefi Cem Mansur yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası sahne alacak. Programda Beethoven ve Mozart'ın eserleri yer alıyor.
Ankara'da ise CSO Ada Ankara'da "Türk Halk Müziği Korosu" konseri verilecek. İzmir'de ise Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda saat 21.00'de pop müzik sanatçısı Sezen Aksu hayranlarıyla buluşacak.
Bağımsız Değerlendirme
27 Eylül 2026, kültür sanat dünyasının ne denli canlı olduğunu gösteriyor. Tiyatro, sergi, edebiyat ve müzik gibi farklı disiplinlerdeki etkinlikler, toplumun her kesimine hitap ediyor. Bu tür organizasyonlar, kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılmasında kritik rol oynuyor. Sanatın iyileştirici gücü, özellikle zorlu gündemlerde daha da önem kazanıyor. Etkinliklere katılım, hem bireysel gelişim hem de toplumsal dayanışma açısından değer taşıyor. Unutmayalım ki sanat, bir toplumun aynasıdır ve o aynaya bakmak, kendimizi görmek için bir fırsattır.