Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'nin son gününde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in F-35 savaş uçaklarıyla ilgili sözlerine sert tepki göstererek, "Her iki açıklamanın da benim dünyamda yeri yok. Bizi izlemeye devam edin, Türkiye'nin savunma sanayiinde neler başardığını göreceksiniz" dedi.
Netanyahu ve Miçotakis'in sözlerine yanıt
Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun F-35'lerin İsrail için vazgeçilmez olduğu yönündeki açıklamalarının yanı sıra, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in de benzer bir vurgu yapmasını eleştirdi. İki liderin sözlerini "anlamsız" olarak niteleyen Erdoğan, "Bu tür açıklamalar Türkiye'nin kararlılığını ve bağımsızlığını etkilemez. Biz kendi projelerimizle yolumuza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin savunma sanayi hamleleri
Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin savunma sanayi alanında kaydettiği ilerlemelere dikkat çekerek, yerli ve milli projelerin önemine vurgu yaptı. "KAAN, Bayraktar, Akıncı, Hürjet... Bunlar bizim gurur kaynağımız. Dünya bu projeleri konuşurken, bazılarının eski ezberlerle hareket etmesi sadece gülünç" dedi. Erdoğan, F-35 programından çıkarılma sürecine de değinerek, "Bize ambargo uygulayanlar şimdi başka ülkelere aynı uçakları satıyor. Ama biz ambargoları fırsata çevirmeyi bildik" şeklinde konuştu.
NATO Zirvesi değerlendirmesi
NATO Zirvesi'nde ikili görüşmeler yaptığını belirten Erdoğan, liderlerle terörle mücadele, savunma sanayi iş birliği ve bölgesel güvenlik konularını ele aldıklarını söyledi. "Zirve verimli geçti. Türkiye'nin pozisyonunu net bir şekilde ortaya koyduk. Bazı müttefiklerimizin tutumları değişmemiş olsa da, diyalog kanallarını açık tutuyoruz" dedi.
Bağımsız değerlendirme
Erdoğan'ın bu sözleri, Türkiye'nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığı azaltma çabalarının bir yansıması olarak okunabilir. Özellikle F-35 programından çıkarılma sonrası geliştirilen yerli projeler, ülkenin teknolojik kapasitesini artırırken, uluslararası alanda da ses getiriyor. Ancak bu durum, özellikle İsrail ve Yunanistan ile ilişkilerde yeni gerilimlere yol açabilecek potansiyele sahip. NATO içindeki dengeler ve Türkiye'nin savaş uçağı ihtiyacı göz önüne alındığında, Erdoğan'ın 'bizi izlemeye devam edin' çağrısı, aslında bir meydan okumadan çok, kendine güvenen bir ülkenin duruşunu sergiliyor.