Konya'nın Karatay ilçesinde bir iş yerinde çıkan yangına müdahale eden itfaiye personeli, çökme sonucu şehit oldu. Olay, saat 14.30 sıralarında Karatay ilçesi İsmil Mahallesi'ndeki bir mobilya atölyesinde meydana geldi. Yangına müdahale için bölgeye sevk edilen Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, alevleri söndürmek için çalışma başlattı. Bu sırada atölyenin çatısında meydana gelen çökme sonucu itfaiye eri Adem Şenol (35) enkaz altında kaldı.
Kurtarma Çalışmaları ve Şehadet
Çökme anında diğer personelin uyarılmasıyla facianın büyümesi önlendi. Olay yerine sağlık ve AFAD ekipleri sevk edildi. Yaklaşık bir saat süren kurtarma çalışmalarının ardından itfaiye erinin cansız bedenine ulaşıldı. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrollerde Adem Şenol'un hayatını kaybettiği belirlendi. Şenol'un cenazesi, otopsi için Konya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
İtfaiye eri Adem Şenol'un 10 yıllık meslek hayatı olduğu ve evli, iki çocuk babası olduğu öğrenildi. Olayın ardından bölgeye gelen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yaptığı açıklamada, "Bir itfaiye kardeşimizi kaybettik. Yangın söndürme çalışmaları sırasında yaşanan çökme sonucu şehit oldu. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm itfaiye teşkilatına başsağlığı diliyorum" dedi.
Yangının Çıkış Nedeni ve Soruşturma
Yangının çıkış nedenine ilişkin olarak Konya Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. İlk belirlemelere göre yangının, atölyede bulunan kimyasal maddelerden kaynaklanmış olabileceği değerlendiriliyor. Olay yeri inceleme ekipleri, yangının başladığı bölümde detaylı çalışma yürütüyor. Mobilya atölyesinde patlama olmadığı, ancak alevlerin hızla yayılması nedeniyle çatının çöktüğü ifade ediliyor.
Çevredeki iş yerleri ve vatandaşlar, yangının büyümesi üzerine kendi imkanlarıyla müdahale etmeye çalıştı. Olayı gören bir görgü tanığı, "Dumanları görünce hemen itfaiyeyi aradık. Alevler çok kısa sürede büyüdü. Sonra bir anda çatı çöktü. İtfaiye erinin enkaz altında kaldığını duyunca çok üzüldük" diye konuştu.
Konya İtfaiye Daire Başkanlığı, şehit itfaiye eri Adem Şenol için sosyal medya hesabından başsağlığı mesajı yayımladı. Mesajda, "Kahraman itfaiyecimiz Adem Şenol'u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Görevi başında şehit olan meslektaşımıza Allah'tan rahmet, ailesine ve teşkilatımıza başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verildi.
Konya'daki bu elim olay, itfaiye personelinin her an risk altında olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye'de itfaiye erlerinin şehit olması nadir yaşanan bir durum olsa da, özellikle kontrolden çıkan yangınlarda personelin güvenliği her zaman öncelikli konumda. Uzmanlar, yapısal yangınlara müdahale sırasında bina statiğinin anlık olarak değerlendirilmesi ve termal kameralarla desteklenmiş ekipman kullanımının önemine vurgu yapıyor. Bu trajik kazanın, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin gözden geçirilmesine vesile olması temenni ediliyor.