Konya'da dün akşam saatlerinde bir parkta bebek arabasıyla yürüyen başörtülü kadına sözlü hakarette bulunan ve ardından fiziksel saldırıya geçen şüpheli, polis ekiplerinin hızlı çalışması sonucu gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, çevredeki vatandaşların cep telefonu kameralarına yansırken, görüntülerde şüphelinin kadına bağırdığı ve ardından kolundan tutup iteklediği anlar yer aldı.
Olay anı ve müdahale
Edinilen bilgiye göre, olay akşam saat 20.00 sıralarında merkez Selçuklu ilçesindeki Sancak Parkı'nda meydana geldi. İddiaya göre, 34 yaşındaki H.K., parkta bebek arabasıyla yürüyen 28 yaşındaki E.A.'ya yaklaşarak 'Başörtülüler buraya ait değil' şeklinde sözler sarf etti. Kadının tepki göstermesi üzerine H.K., önce hakaretlerine devam etti, ardından kadının kolunu kavrayarak sarsmaya başladı. Çevredekilerin araya girmesiyle taraflar birbirinden ayrıldı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, şüpheli H.K.'yi kısa sürede yakalayarak gözaltına aldı. Kadın ise ifadesinde olayın kendisini derinden sarstığını, bebeğiyle birlikte korku yaşadığını belirtti.
Soruşturma ve tutuklama süreci
Gözaltına alınan H.K., polis merkezindeki işlemlerinin ardından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik', 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' ve 'kasten yaralama' suçlarından adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki ifadesinde suçlamaları kabul etmeyen şüpheli, 'Olay anında sinirlerime hakim olamadım, pişmanım' dedi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan H.K., üzerine atılı suçların niteliği ve delillerin durumu göz önünde bulundurularak tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme kararının ardından H.K., cezaevine gönderildi.
Toplumsal tepki ve önceki olaylar
Bu tür saldırılar, son yıllarda Türkiye'de artan toplumsal kutuplaşmanın bir yansıması olarak değerlendiriliyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Konya Şubesi, yaptığı açıklamada, 'Başörtüsü, inanç özgürlüğünün bir parçasıdır ve hiç kimse inancı nedeniyle hedef gösterilemez. Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Faillerin en ağır şekilde cezalandırılması için takipçi olacağız' ifadelerini kullandı. Benzer olaylar, geçtiğimiz yıllarda İstanbul ve Ankara'da da yaşanmış, bazıları yargıya taşınmıştı. Uzmanlar, toplumdaki önyargıların ve nefret söyleminin bu tür fiili saldırıları tetiklediğini belirterek, yetkilileri daha etkili önlemler almaya çağırıyor.
Konya Valiliği ise olayla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, 'Hukuk devleti ilkesi gereği adli süreç titizlikle yürütülmektedir. Vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği bizim için önceliklidir. Bu tür provokasyonlara izin verilmeyecektir' dedi. Olayın ardından parkta güvenlik önlemlerinin artırıldığı, devriye sayısının çoğaltıldığı öğrenildi.
Toplumun farklı kesimlerinden de olaya tepki yağdı. Sosyal medyada kısa sürede trend listesine giren olayla ilgili birçok kullanıcı, kadına destek mesajı yayınladı. Bazı sivil toplum kuruluşları ise yarın Sancak Parkı'nda basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.