TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Konya'da 4-6 yaş Kur'an kursu mezuniyetinde çocuklara tavaf yaptırıldı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Konya'da 4-6 yaş Kur'an kursu mezuniyetinde çocuklara tavaf yaptırıldı

Konya'nın Bozkır ilçesinde bir Kur'an kursu tarafından düzenlenen 4-6 yaş grubu mezuniyet programı, sosyal medyada yayılan görüntülerle tartışma yarattı. Programda minik öğrencilere Kabe etrafında tavaf yaptırılırken, bir kadının yüzünün sansürlenmesi dikkat çekti. Görüntülerde çocukların ellerinde küçük Ka'be maketiyle döndürülmesi, bazı kesimlerce 'çocuk istismarı' olarak nitelendirilirken, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Programda neler yaşandı?

Bozkır ilçesinde bir cami derneği tarafından düzenlenen mezuniyet töreninde, 4-6 yaş arası Kur'an kursu öğrencileri mini bir Kabe maketi etrafında tavaf yaparken görüntülendi. Videoda çocukların sırayla maketin etrafında döndüğü, bazılarının ise 'Allahu Ekber' nidaları eşliğinde yönlendirildiği görülüyor. Ayrıca bir kadının yüzünün sansürlenerek paylaşılması, sosyal medyada 'muhafazakar kesimde kadınların görünmez kılındığı' eleştirilerine yol açtı. Bazı kullanıcılar bu durumu 'çarpık bir dini anlayış' olarak yorumlarken, Diyanet'in bu yaştaki çocuklara dini ritüellerin bu şekilde öğretilmesinin pedagojik açıdan uygun olmadığını daha önce belirttiği hatırlatıldı.

Eğitim mi, istismar mı?

Konu, Türkiye'de erken yaşta dini eğitim tartışmalarını yeniden alevlendirdi. 4-6 yaş Kur'an kursu programları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet iş birliğiyle yürütülüyor ancak içerikleri sık sık eleştiriliyor. Eğitim uzmanları, bu yaştaki çocukların soyut kavramları anlamaktan uzak olduğunu, ritüel ezberletmenin gelişimlerine zarar verebileceğini belirtiyor. Öte yandan yetkililer, programların gönüllülük esasına dayandığını ve ebeveynlerin talebiyle uygulandığını savunuyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın daha önce 'Kur'an kursları çocukların manevi gelişimine katkı sağlar' açıklaması hatırlatılırken, bu tür görüntülerin kurumun itibarını zedelediği ifade ediliyor. Sosyal medyada tepkiler sürerken, konuyla ilgili Bozkır Kaymakamlığı'nın inceleme başlattığı öğrenildi. Bağımsız gözlemciler, bu tür uygulamaların laik eğitim anlayışıyla bağdaşmadığını ve çocukların istismara açık hale getirildiğini belirtiyor.

Etiketler:
KonyaKur'an kursu4-6 yaştavafçocuk istismarıDiyaneteğitimsansür

İlgili Haberler

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Uzman isim kuruşu kuruşuna hesapladı
Siyaset

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Uzman isim kuruşu kuruşuna hesapladı

11 dk önce

Ali Mahir Başarır: 'Bizim alnımız açık, başımız dik
Siyaset

Ali Mahir Başarır: 'Bizim alnımız açık, başımız dik

19 dk önce

Özgür Özel'den Lüleburgaz'da Sert Mesaj: 'CHP'ye Çökmeye Kalkanlar Bilsin
Siyaset

Özgür Özel'den Lüleburgaz'da Sert Mesaj: 'CHP'ye Çökmeye Kalkanlar Bilsin

24 dk önce

Sivas Katliamı'nın 33. yılında Tunceli'de 33 bağlama ile anma
Siyaset

Sivas Katliamı'nın 33. yılında Tunceli'de 33 bağlama ile anma

36 dk önce