TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Konut fiyatlarındaki reel düşüş yüzde 6,1'e yükseldi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Konut fiyatlarındaki reel düşüş yüzde 6,1'e yükseldi

Türkiye'de konut fiyatları, enflasyondan arındırıldığında mayıs ayında yıllık bazda yüzde 6,1 oranında düşüş gösterdi. Merkez Bankası'nın Konut Fiyat Endeksi verilerine göre, son 28 ayın 27'sinde reel olarak fiyat azalışı yaşandı. Bu durum, konut piyasasında talep daralmasının ve alım gücündeki erimenin devam ettiğini ortaya koyuyor.

Reel düşüş 28 aydır sürüyor

Konut Fiyat Endeksi, mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,5, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 42,7 arttı. Ancak aynı dönemde tüketici fiyatlarındaki artış dikkate alındığında, reel olarak yüzde 6,1'lik bir gerileme meydana geldi. Endeks, 2022 sonundan bu yana reel düşüş trendi içinde bulunuyor. Özellikle yüksek enflasyon ortamında konut fiyatlarının nominal olarak artsa da satın alma gücü açısından değer kaybettiği görülüyor. Sektör temsilcileri, faiz oranlarındaki yükselişin ve kredi koşullarının zorlaşmasının talebi baskıladığını belirtiyor.

Piyasada dengelenme sinyalleri

Uzmanlar, reel düşüşün sürmesine rağmen konut piyasasında bir dengeleme süreci yaşandığını ifade ediyor. Artan konut arzı ve yavaşlayan talep, fiyatların daha makul seviyelere gelmesini sağlıyor. Özellikle büyük şehirlerde ikinci el konutlarda pazarlık payları artarken, yeni projelerde satış hızı düşüyor. Merkez Bankası verileri, mayısta İstanbul, Ankara ve İzmir'de konut fiyatlarının yıllık bazda sırasıyla yüzde 33,1, yüzde 43,3 ve yüzde 39,5 arttığını gösteriyor. Reel düşüş ise her üç şehirde de ortalama seviyelerde gerçekleşti. Konut sektörü, önümüzdeki dönemde faiz politikalarına bağlı olarak hareketlenecek. Son paragrafta bağımsız bir değerlendirme olarak şunlar söylenebilir: Konut fiyatlarındaki reel düşüş, ekonomideki dengelenmenin bir yansıması olmakla birlikte, özellikle kira enflasyonu üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir. Ancak yüksek arsa ve inşaat maliyetleri, orta vadede fiyatların yeniden yükselişe geçme riskini barındırıyor.

Etiketler:
konut fiyatıreel düşüşTürkiye ekonomisiMerkez Bankasıenflasyon

İlgili Haberler

Bütçe açığı 1 trilyon TL'yi aştı, siyaset gölgesinde ekonomi kan kaybediyor
Ekonomi

Bütçe açığı 1 trilyon TL'yi aştı, siyaset gölgesinde ekonomi kan kaybediyor

5 dk önce

İtalya'dan Apple'a iCloud soruşturması: Dijital Pazarlar Yasası ihlal iddiası
Ekonomi

İtalya'dan Apple'a iCloud soruşturması: Dijital Pazarlar Yasası ihlal iddiası

22 dk önce

Bakan Fidan: ABD-İran mutabakatı kesintisiz uygulanmalı
Ekonomi

Bakan Fidan: ABD-İran mutabakatı kesintisiz uygulanmalı

29 dk önce

Almanya'da batarya üretimi 2025'te rekor kırdı
Ekonomi

Almanya'da batarya üretimi 2025'te rekor kırdı

39 dk önce