Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde serinlemek için denize giren 20 yaşındaki Arda Barlas, gözlerden kayboldu. Sahil güvenlik ve jandarma ekiplerinin yürüttüğü yoğun arama çalışmalarının ardından genç adamın cansız bedenine ulaşıldı. Olay, akşam saatlerinde yaşandı ve bölgede büyük üzüntüye yol açtı.
Arama Çalışmaları Nasıl Yürütüldü?
Barlas'ın denize girdikten bir süre sonra dalgalara kapıldığını fark eden çevredekiler, durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine jandarma, sahil güvenlik ve Kıyıköy Belediyesi'ne ait cankurtaran ekipleri sevk edildi. Su altı arama ekipleri de bölgeye ulaşarak çalışmalara katıldı. Deniz ve hava koşullarının elverişsizliği arama çalışmalarını zorlaştırdı. Ekipler, son teknoloji sonar cihazları ve dalgıçlarla yaklaşık üç saat süren aramanın ardından Barlas'ın cesedini kıyıdan yaklaşık 50 metre açıkta buldu.
Ceset, olay yerindeki incelemenin ardından otopsi için Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Birimi'ne kaldırıldı. Savcılık tarafından olayla ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Barlas'ın kesin ölüm nedeninin otopsi sonrası belirleneceği açıklandı.
Barlas Ailesi Yasa Boğuldu
Arda Barlas'ın annesi Filiz Barlas ve babası Hasan Barlas, acı haberi alır almaz Kıyıköy'e gitti. Sinir krizi geçiren anne Barlas'a sağlık ekipleri müdahale etti. Barlas'ın yakınları, gencin iyi bir yüzücü olduğunu ancak denizin dalgalı olduğu bir anda suya girdiğini belirtti. Aile, yetkililerden denizde can güvenliği önlemlerinin artırılmasını istedi.
Kıyıköy Belediye Başkanı Ali Kemal Çakmaklı, olayla ilgili yaptığı açıklamada, "Kıyıköy, Karadeniz'in en güzel beldelerinden biri. Ancak denizimiz her zaman sakin olmayabiliyor. Özellikle gençlerimizin ve misafirlerimizin dalga uyarılarına dikkat etmesi gerekiyor. Bu acı olay hepimizi derinden üzmüştür. Ailesine başsağlığı diliyorum" dedi.
Bölgede Artan Boğulma Vakaları
Kıyıköy ve çevresinde yaz aylarında boğulma vakalarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, Karadeniz'in kıyı şeridinde oluşan çeken akıntıların (rip akıntısı) tehlikesine dikkat çekiyor. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Erdoğan, rip akıntılarının özellikle kıyıya yakın bölgelerde görüldüğünü ve yüzücüleri açığa sürüklediğini belirtiyor. Erdoğan, "Rip akıntısına kapılan kişi panik yapmamalı, akıntıya karşı değil, paralel yüzmelidir" diye uyarıyor.
Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik ekipleri, tatilcilere yönelik broşür dağıtarak bilgilendirme yapıyor. Ancak uzmanlar, cankurtaran bulunmayan plajlarda denize girmenin riskli olduğunu vurguluyor. Kıyıköy'de cankurtaran hizmeti veren özel bir şirketin yetkilisi, sezon boyunca 15 cankurtaranın görev yaptığını ancak vardiya saatleri dışında veya belirlenen alanların dışında denize girenleri kontrol etmekte zorlandıklarını ifade etti.
Bu acı olay, Türkiye genelinde deniz güvenliği önlemlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi. Kıyıköy halkı, beldede cankurtaran kulesi sayısının artırılmasını ve denize giriş yasaklarının netleştirilmesini talep ediyor. Arda Barlas'ın cenazesi, otopsinin ardından memleketi Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde toprağa verilecek.