TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Kılıçdaroğlu yönetiminin atadığı başkan, il binasına çilingirle girdi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Kılıçdaroğlu yönetiminin atadığı başkan, il binasına çilingirle girdi

CHP'de yaşanan yönetim krizi, İstanbul İl Başkanlığı'nda çilingirli bir operasyonla yeni bir boyut kazandı. 'Mutlak butlan' kararıyla CHP Genel Başkanlığı'na getirilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun MYK’sının atadığı Rıza Tekerek, parti il binasına girmek için çilingir çağırdı. Olay, partideki yetki ve meşruiyet tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Çilingirli Girişin Perde Arkası

İstanbul CHP İl Başkanlığı binasında sabah saatlerinde yaşanan gerginlikte, Rıza Tekerek yanında bir çilingirle geldi. Kilitlerin değiştirildiği gerekçesiyle içeri giremeyen Tekerek, çilingir yardımıyla kapıyı açtırdı. Binada önceden bulunan eski yönetime bağlı görevlilerle kısa süreli bir arbede yaşandı. Tekerek, yaptığı açıklamada, “Genel Merkez’in aldığı karar doğrultusunda göreve başlıyoruz. Bina bizimdir, engellemeler hukuk dışıdır” dedi.

Hukuki Süreç ve Parti İçi Muhalefet

CHP’deki bu gelişme, ‘mutlak butlan’ kavramının uygulanmasıyla başlayan sürecin bir parçası. Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkan olmasının ardından atadığı MYK, ilçe ve il başkanlıklarında değişikliklere gitti. Ancak İstanbul’da eski il başkanının görevi bırakmaması, iki başlı bir yapıya yol açtı. Parti içi muhalefet, bu müdahaleyi “demokrasi dışı” olarak nitelendirirken, CHP Sözcüsü ise “tüzük ve hukukun gereğinin yapıldığını” savundu.

Siyasette Yankılar

Çilingirli operasyon, kısa sürede siyasi kulislerde gündem oldu. İktidar partisinden ve bazı muhalefet partilerinden sert tepkiler gelirken, CHP içinde birlik çağrıları yapıldı. Siyaset bilimciler, bu tür olayların partinin imajına zarar verdiğini ve seçmen nezdinde güven kaybına yol açtığını belirtiyor. CHP’nin önümüzdeki günlerde yaşayacağı bu tür krizlerin, parti içi demokrasinin ne denli işlediğine dair önemli bir gösterge olduğu vurgulanıyor.

Yaşananlar, Türk siyasetinde sıkça rastlanan parti içi çekişmelerin bir örneği olarak kayıtlara geçti. Ancak bir siyasi partinin il binasına çilingirle girilmesi, demokratik teamüller açısından sorgulanmayı gerektiriyor. Partilerin kendi iç hukuklarını çözemediği noktada, toplumda siyasete olan güvenin zedelenmesi kaçınılmaz görünüyor.

Etiketler:
chpkilicdarogluriza-tekerekistanbul-il-baskanicilingirmutlak-butlan

İlgili Haberler

İmamoğlu'ndan 'Düşman Hukuku' Tepkisi: Duruşmam Engellendi
Siyaset

İmamoğlu'ndan 'Düşman Hukuku' Tepkisi: Duruşmam Engellendi

2 dk önce

Cudi’de Huzurun Bedeli: Kahramanların Omuzunda Yükselen Namaz
Siyaset

Cudi’de Huzurun Bedeli: Kahramanların Omuzunda Yükselen Namaz

2 dk önce

Dostların Ardından: Kaybettiğimiz Değerli İsimler ve Siyasetin Hafızası
Siyaset

Dostların Ardından: Kaybettiğimiz Değerli İsimler ve Siyasetin Hafızası

2 dk önce

NATO, Emperyalizm ve İkiyüzlü Karşı Çıkışlar: 4 Temmuz Rezaleti
Siyaset

NATO, Emperyalizm ve İkiyüzlü Karşı Çıkışlar: 4 Temmuz Rezaleti

3 dk önce