CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaklaşan genel seçimlerde muhalefetin ortak bir aday etrafında buluşması gerektiğini vurgulayarak, adaylık için iki ismi önerdi ve şartını açıkladı. Kılıçdaroğlu, "Aday, toplumun tüm kesimlerini kucaklayacak, ayrıştırıcı değil birleştirici bir profil sergilemeli" dedi. Bu açıklama, muhalefet cephesinde adaylık tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Kılıçdaroğlu'nun Önerdiği İsimler ve Gerekçeleri
Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, muhalefetin ortak adayı için iki ismi gündeme getirdi: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş. Her iki ismin de yerel yönetimlerdeki başarılarıyla halkın güvenini kazandığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bu iki değerli isim, ülkenin içinde bulunduğu zor dönemde ortak akılla hareket edebilecek kapasitededir" ifadelerini kullandı. Ancak Kılıçdaroğlu, adaylık için tek bir şartının olduğunu da sözlerine ekledi: "Aday, partiler üstü bir tutum sergilemeli ve toplumsal mutabakatı önceliklendirmeli."
Kılıçdaroğlu'nun bu çıkışı, daha önce yaptığı "adaylık için hazırım" açıklamalarının ardından geldi. Kulislerde, Kılıçdaroğlu'nun kendi adaylığını da masada tuttuğu, ancak anketlerde İmamoğlu ve Yavaş'ın önde olması nedeniyle bu iki isme yöneldiği konuşuluyor. CHP lideri, kararın muhalefet partileriyle istişare edilerek alınacağını ve ortak bir mutabakat metniyle kamuoyuna duyurulacağını belirtti.
Muhalefet Cephesinden Tepkiler ve Beklentiler
Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına muhalefet partilerinden henüz resmi bir yanıt gelmedi. Ancak İYİ Parti Sözcüsü, "Ortak aday konusunda samimi bir işbirliğine hazırız, ancak adayın belirlenme süreci şeffaf olmalı" dedi. DEVA Partisi lideri Ali Babacan ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Muhalefetin ortak aklı, ülkeyi bu karanlıktan çıkaracaktır. Aday kim olursa olsun, esas olan programdır" ifadelerini kullandı.
Öte yandan, iktidar kanadından sert eleştiriler geldi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Muhalefet kendi içinde aday kavgası verirken, milletimize hizmet etmeyi unuttu. Sayın Kılıçdaroğlu'nun önerdiği isimler, büyükşehirlerdeki icraatlarıyla değil, merkezi yönetime talip olmalarıyla gündemde. Bu bir çaresizlik göstergesidir" dedi.
Siyasi analistler ise Kılıçdaroğlu'nun hamlesini stratejik bir adım olarak değerlendiriyor. Prof. Dr. Ahmet Kaya, "Kılıçdaroğlu, kamuoyu anketlerinde öne çıkan iki ismi önererek hem parti tabanını hem de geniş muhalefet seçmenini konsolide etmeyi amaçlıyor. Ancak bu öneri, muhalefetin diğer bileşenleri tarafından nasıl karşılanacak, belirsiz" dedi.
Ortak Aday Tartışmalarının Arka Planı
Türkiye, 2023 genel seçimlerine doğru giderken muhalefetin ortak aday stratejisi aylardır tartışılıyor. Altılı masa olarak bilinen ittifak, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için anayasa değişikliği teklifi üzerinde çalışırken, cumhurbaşkanı adayının kim olacağı sorusu yanıt bekliyor. Kılıçdaroğlu'nun bugünkü açıklaması, bu soruya bir çerçeve çizme çabası olarak yorumlandı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği yeni dinamikler, muhalefeti tek bir aday etrafında birleşmeye zorluyor. 2018 seçimlerinde Muharrem İnce'nin adaylığıyla yaşanan deneyim, muhalefetin ortak aday belirlemede zorlandığını gösterdi. Bu kez, daha kapsayıcı bir süreç işletilmesi planlanıyor.
Kılıçdaroğlu'nun önerdiği iki isimden Ekrem İmamoğlu, 2019'da İstanbul'u kazanarak büyük bir başarı elde etmiş, Mansur Yavaş ise Ankara'da benzer bir başarı göstermişti. Her iki isim de anketlerde cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı yarışabilecek potansiyel adaylar arasında gösteriliyor. Ancak İmamoğlu hakkında devam eden siyasi yasak davası, adaylığını gölgeleyebilir. Yavaş ise milliyetçi-muhafazakar seçmende karşılık bulmasıyla öne çıkıyor.
Kılıçdaroğlu'nun şartı olan "birleştirici aday" vurgusu, muhalefetin kutuplaşmayı azaltma stratejisiyle uyumlu. Ancak muhalefet içindeki farklı ideolojik grupların bu isimlerden hangisine sıcak bakacağı belirsiz. HDP'nin tutumu ise ayrı bir önem taşıyor; partinin aday çıkarıp çıkarmayacağı veya ortak adayı destekleyip desteklemeyeceği merak konusu.
Önümüzdeki günlerde muhalefet liderlerinin bir araya gelerek aday belirleme takvimini açıklaması bekleniyor. Kılıçdaroğlu'nun çıkışı, bu sürecin startı olarak görülüyor. Ancak ortak adayın belirlenmesi, muhalefetin en zorlu sınavı olacak gibi görünüyor. Kamuoyu araştırmaları, seçmenin büyük bir kısmının ortak adayın ekonomik kriz, adalet ve demokrasi gibi temel sorunlara çözüm üretmesini beklediğini gösteriyor. Bu nedenle, adayın kimliğinden çok, izleyeceği politika ve toplumsal uzlaşı vizyonu belirleyici olacak.