TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

Kazakistan'da yeni anayasa yürürlüğe girdi: Tokayev dönemi

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
Kazakistan'da yeni anayasa yürürlüğe girdi: Tokayev dönemi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, referandumda kabul edilen yeni anayasanın yürürlüğe girmesi dolayısıyla halka seslendi. Tokayev, yaptığı konuşmada, anayasa değişikliklerinin ülkeyi daha demokratik ve adil bir sisteme taşıyacağını vurguladı. Yeni anayasa, cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlarken parlamentonun rolünü güçlendiriyor. Bu kapsamda, ülkede siyasi sistemde köklü dönüşümler öngörülüyor.

Anayasa değişiklikleri neler getiriyor?

Referandumda onaylanan yeni anayasayla birlikte Kazakistan'da başkanlık sisteminden başkanlı-parlamenter sisteme geçiliyor. Cumhurbaşkanı Tokayev, bundan böyle siyasi partilere üye olmayacağını ve tarafsız bir pozisyonda kalacağını açıkladı. Ayrıca, cumhurbaşkanının yakın akrabalarının kamu görevine atanması yasaklanıyor. Anayasa değişiklikleri, yargı bağımsızlığını güçlendirmeyi ve insan haklarını genişletmeyi hedefliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, Anayasa Mahkemesi yeniden kurulurken, ombudsmanlık kurumu anayasal bir statü kazanıyor.

Sürecin arka planı

Kazakistan, Ocak 2022'de yaşanan kanlı protestoların ardından siyasi reform sürecine girmişti. Cumhurbaşkanı Tokayev, o dönemde ülkenin tek adam yönetiminden çıkması gerektiğini belirterek kapsamlı reformlar vaat etmişti. Yeni anayasa, bu vaatlerin bir sonucu olarak hazırlandı. Anayasa değişiklikleri, 5 Haziran 2022'de yapılan referandumda yüzde 77 oyla kabul edildi. Tokayev, 'Yeni Kazakistan' vizyonuyla ülkeyi dönüştürmeyi amaçlıyor. Uzmanlar, bu adımın Orta Asya'da demokratikleşme açısından önemli bir örnek teşkil edebileceğini belirtiyor.

Etiketler:
KazakistananayasaTokayevreferandumOrta Asya

İlgili Haberler

Eisenkot'tan Netanyahu'ya: İran'ın nükleer bombası yok
Dünya

Eisenkot'tan Netanyahu'ya: İran'ın nükleer bombası yok

20 dk önce

Netanyahu: Lübnan'da gerektiği sürece kalacağız
Dünya

Netanyahu: Lübnan'da gerektiği sürece kalacağız

21 dk önce

Hamaney'in Aylar Sonra Cenaze Töreni: Camilerde Serinletme Sistemi
Dünya

Hamaney'in Aylar Sonra Cenaze Töreni: Camilerde Serinletme Sistemi

45 dk önce

Belçika'nın Anvers kentinde yangın faciası: Ölü ve yaralılar var
Dünya

Belçika'nın Anvers kentinde yangın faciası: Ölü ve yaralılar var

45 dk önce