Kastamonu'nun Tosya ilçesinde henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale başlatıldı. Yangın, öğle saatlerinde ilçeye bağlı Çatak mevkiinde meydana geldi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, orman işletme müdürlüğü ve belediye ekipleri sevk edildi. Alevlerin rüzgarın da etkisiyle hızla yayılması üzerine havadan müdahale için helikopterler de devreye alındı.
Müdahale çalışmaları sürüyor
Yangın, çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda etkili oldu. Bölgedeki ekipler alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun çaba harcıyor. Orman Genel Müdürlüğüne ait helikopterler yangına havadan su bırakırken, karada da arazözler ve diğer ekipmanlarla söndürme çalışmaları devam ediyor. Yetkililer, yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için önlem aldıklarını belirtti.
Bölgede tedbirler alındı
Kastamonu Valiliği, yangın nedeniyle vatandaşların bölgeye yaklaşmaması ve yetkililerin yönlendirmelerine uyulması çağrısında bulundu. Tosya Kaymakamı da koordinasyon toplantısı düzenleyerek çalışmaları yerinde takip ediyor. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken, soğutma çalışmalarının ardından detaylı inceleme yapılacağı açıklandı. Kastamonu ve çevre illerden destek ekiplerin de bölgeye sevk edildiği öğrenildi.
Geçmiş yangınlarla karşılaştırma
Kastamonu, geçmiş yıllarda da benzer orman yangınlarıyla mücadele etmişti. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar ve kuraklık, yangın riskini yükseltiyor. Uzmanlar, bu tür yangınların önlenmesi için erken uyarı sistemlerinin etkin kullanılması ve vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Yangın söndürme ekiplerinin hızlı müdahalesi ise olası hasarı en aza indiriyor.