Tokat'ta bir şeker fabrikasında meydana gelen karbonmonoksit gazı sızıntısı sonucu etkilenen 49 kişiden 10'unun tedavisi, Sivas Numune Hastanesi'nde devam ediyor. Edinilen bilgilere göre, hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan işçilerin genel sağlık durumlarının iyi olduğu ve yarın taburcu edilmelerinin planlandığı bildirildi.
Olayın Gelişimi ve Tedavi Süreci
Olay, Tokat'ta faaliyet gösteren bir şeker fabrikasında meydana geldi. İlk belirlemelere göre, fabrika içinde henüz belirlenemeyen bir nedenle karbonmonoksit gazı yayıldı. Gazdan etkilenen 49 işçi, çevredeki hastanelere kaldırıldı. Durumu ağır olan 10 işçi ise ileri tedavi için Sivas Numune Hastanesi'ne sevk edildi. Hastanede bu işçilere hiperbarik oksijen tedavisi uygulanıyor. Hiperbarik oksijen tedavisi, yüksek basınçlı oksijen solutularak karbonmonoksit zehirlenmesinin etkilerini azaltmayı amaçlayan bir yöntem olarak biliniyor.
Sivas Numune Hastanesi yetkilileri, tedavi gören işçilerin sağlık durumlarının iyiye gittiğini ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını belirtti. İşçilerin yarın taburcu edilmesi bekleniyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ve fabrikadaki güvenlik önlemlerinin incelendiği öğrenildi.
Karbonmonoksit Zehirlenmesi ve İş Sağlığı
Karbonmonoksit, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olup, kapalı ortamlarda hızla birikerek ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor. Özellikle sanayi tesislerinde, egzoz dumanı, ısıtma sistemleri ve kimyasal süreçler sonucu ortaya çıkabiliyor. Zehirlenme belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, bilinç kaybı ve solunum güçlüğü yer alıyor. Erken müdahale edilmediği takdirde ölümcül olabiliyor. Bu tür olaylar, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Türkiye'de son yıllarda sanayi tesislerinde yaşanan karbonmonoksit zehirlenmeleri, iş güvenliği denetimlerinin sıklaştırılması gerektiğini gündeme getiriyor. Uzmanlar, fabrikalarda havalandırma sistemlerinin düzenli kontrol edilmesi, gaz dedektörlerinin bulundurulması ve çalışanların eğitilmesi gerektiğini vurguluyor.
Olayın Ardından Yetkililerden Açıklama Bekleniyor
Tokat Valiliği ve fabrika yönetiminden konuya ilişkin resmi bir açıklama henüz yapılmadı. Olayın nedeni ve sorumluların belirlenmesi için inceleme sürüyor. İşçilerin tedavi gördüğü Sivas Numune Hastanesi'nde ise sağlık ekipleri, hastaların durumunu yakından takip ediyor. Hastane başhekimi, yaptığı açıklamada, "Hastalarımızın bilinçleri açık ve genel durumları iyi. Hiperbarik oksijen tedavisine yanıt veriyorlar. Yarın taburcu etmeyi planlıyoruz." dedi.
Olay, iş kazalarının önlenmesi için alınacak tedbirlerin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gösterdi. Karbonmonoksit zehirlenmeleri, sadece fabrikalarda değil, evlerde de yanlış kullanılan sobalar ve şofbenler nedeniyle sıkça görülüyor. Vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi ve denetimlerin artırılması gerekiyor.
Sonuç olarak, Tokat'taki şeker fabrikasında yaşanan karbonmonoksit sızıntısı sonucu zehirlenen işçilerin tedavisi sürerken, olayın iş güvenliği açısından önemli dersler içerdiği açık. Yetkililerin olayın ardından gerekli incelemeleri başlatması ve benzer kazaların önlenmesi için adımlar atması bekleniyor. İşçilerin sağlık durumunun iyi olması ise teselli verici bir gelişme olarak öne çıkıyor.