Diyarbakır'ın Karacadağ eteklerinde yetiştirilen domatesler, tarlalarda özenle toplanıp tuzlanarak güneşte kurutuluyor. Bu doğal lezzet, başta İtalya ve ABD olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Bölgedeki üreticiler, zorlu iklim koşullarına rağmen üretime devam ediyor.
Doğal Kurutma Yöntemiyle Yüksek Kalite
Karacadağ'ın volkanik toprakları ve bol güneşi, domateslere eşsiz bir aroma katıyor. Çiftçiler, hasat ettikleri domatesleri tarlada belirli bir süre güneşte bekletiyor. Ardından tuzlanarak kurutulan domatesler, organik ve katkısız yapısıyla dikkat çekiyor. Bu yöntem, domateslerin besin değerini koruyor ve doğal bir lezzet sağlıyor.
Zorlu Koşullara Rağmen Üretim Sürüyor
Kurutma işlemi sırasında işçiler, günde 45-50 dereceye ulaşan sıcaklıkta çalışmak zorunda kalıyor. Bu zorlu koşullara rağmen, bölge halkı için bu iş önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Üreticiler, hem yerel ekonomiyi canlandırıyor hem de dünya mutfağına katkı sağlıyor. Mevsimlik işçilerin özverili çalışması, bu kıymetli ürünün sofralara ulaşmasını sağlıyor.
İhracat ve Ekonomik Katkı
Kurutulmuş domatesler, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatında önemli bir yer tutuyor. İtalya ve ABD gibi ülkelerde pizza, makarna ve salatalarda yoğun olarak kullanılan bu ürünler, Türk tarımının tanıtımına katkı sağlıyor. Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre, son yıllarda bu üründen elde edilen gelir artış gösterdi. Bu da bölge ekonomisine olumlu yansıyor; çiftçilerin yüzünü güldürüyor.
Doğal Üretimin Geleceği
Uzmanlar, iklim değişikliği ve su kaynaklarının azalması nedeniyle bu tür doğal üretim yöntemlerinin öneminin arttığını belirtiyor. Ayrıca, güneşte kurutma geleneğinin devam etmesi, bu bölgenin kültürel mirası olarak görülüyor. Tüketicilere doğal ve sağlıklı ürün sunmanın yanı sıra, bu üretim şekli sürdürülebilir tarım uygulamalarına örnek gösteriliyor.
Karacadağ'ın güneşiyle buluşan bu lezzet, hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor hem de dünya mutfaklarını zenginleştiriyor. Bölgedeki üreticilerin özverisi, bu toprakların değerini bir kez daha ortaya koyuyor.