İstanbul'un tarihi Karacaahmet Mezarlığı'nda yarın sabah saatlerinde gerçekleştirilecek mezar açma işlemi öncesinde, eski Ulaştırma Bakanı ve Süleymancılar cemaatinin önde gelen isimlerinden Arif Ahmet Denizolgun'un kabri başında yoğun bir hareketlilik yaşanıyor. 2016 yılında hayatını kaybeden Denizolgun'un mezarının açılacağı bilgisini alan çok sayıda cemaat üyesi, bugün akşam saatlerinde mezarlığa akın etti. Ellerinde Kuran-ı Kerim ve dualarla kabir başında toplanan kalabalık, merhumun ruhuna ithafen hatimler okuyarak dua etti. Mezarın açılma nedeni henüz resmi olarak açıklanmazken, konuya ilişkin farklı iddialar ortaya atıldı.
Mezar açma işleminin ayrıntıları
Edinilen bilgilere göre, mezar açma işlemi yarın sabah erken saatlerde, belediye ekipleri ve resmi görevlilerin nezaretinde gerçekleştirilecek. Karacaahmet Mezarlığı’nın belirli bir bölümünde güvenlik şeridi oluşturulurken, çevredeki vatandaşların ve cemaat üyelerinin olası izdiham yaşanmaması için geniş güvenlik önlemleri alındı. Mezarın hangi sebeple açılacağına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı; ancak bazı kaynaklar, defin işlemi sırasında yapılan bir hatanın düzeltilmesi veya kimlik tespiti gibi teknik bir gerekliliğin söz konusu olabileceğini öne sürüyor. Öte yandan, cemaat üyeleri arasında, merhumun naaşının nakledilmesi ihtimali üzerinde de duruluyor.
Arif Ahmet Denizolgun kimdir?
1941 yılında Trabzon’da doğan Arif Ahmet Denizolgun, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. Uzun yıllar mimarlık yapan Denizolgun, siyasete 1970'li yıllarda Milli Selamet Partisi'nden (MSP) milletvekili adayı olarak girdi. 1977 genel seçimlerinde MSP'den İstanbul milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. 1980 sonrası askeri yönetim döneminde siyasi faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. 1983'te kurulan Refah Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı ve 1987 ile 1991 seçimlerinde bu partiden milletvekili seçildi. 1996-1997 yıllarında Necmettin Erbakan başbakanlığındaki Refah-Yol hükümetinde Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptı. Bakanlığı döneminde özellikle kara yolu ve köprü projelerine verdiği önemle biliniyordu. 28 Şubat süreci olarak anılan postmodern darbe sonrası siyasi hayatı sona erdi. Uzun yıllar Süleymancılar cemaatinin önde gelen isimlerinden biri olarak bilinen Denizolgun, 2016 yılında İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.
Cemaat üyelerinden mezar başında dualar
Mezarın açılacağı haberinin yayılması üzerine Karacaahmet Mezarlığı'na akın eden cemaat üyeleri, akşam saatlerinde Denizolgun'un kabri başında toplandı. Başlarında sarıklı hocaların yer aldığı grup, Kuran-ı Kerim okuyarak ve dua etti. Gözyaşlarını tutamayan bazı üyeler, merhumun manevi şahsiyetine vurgu yaparak, "Onun yaptığı hizmetler unutulmaz. Rabbim mekanını cennet eylesin" dedi. Kalabalığın mezarlıkta gece boyunca nöbet tutacağı öğrenildi. Mezarlık yönetimi ve emniyet güçleri, olası bir olumsuzluğa karşı geniş güvenlik önlemleri aldı. Bazı vatandaşların ise mezarlığın ziyaret saatleri konusunda bilgilendirildiği görüldü.
Konuya ilişkin değerlendirme
Mezar açma işlemi, Türkiye'de zaman zaman çeşitli sebeplerle gündeme gelen bir uygulamadır. Genellikle adli soruşturmalar, kimlik tespiti veya defin hatasının düzeltilmesi gibi nedenlerle yapılır. Ancak bu tür işlemler, toplumda hassasiyet yaratabilmekte ve inançsal boyutuyla tartışmalara yol açabilmektedir. Denizolgun'un mezarının açılacak olması, hem siyasi geçmişi hem de cemaat liderliği nedeniyle geniş yankı uyandırdı. Yetkililerin, işlem öncesi ve sonrasında kamuoyunu doğru bilgilendirmesi, spekülasyonların önüne geçilmesi açısından önem taşıyor. Mezar açma işleminin ardından naaşın durumuna ilişkin otopsi yapılıp yapılmayacağı ve olası bir nakil için yasal prosedürlerin işletilip işletilmeyeceği merak konusu. Tüm bu gelişmeler, yarın sabah yapılacak işlemle netlik kazanacak.