Karabük'ün Ovacık ilçesinde mantar toplamak amacıyla dün sabah evinden ayrılan 59 yaşındaki Gökmen Çemek'ten bir daha haber alınamadı. Yakınlarının durumu bildirmesi üzerine başlatılan arama çalışmaları sonucunda Çemek'in cansız bedeni ormanlık alanda bulundu. Olay, bölgede büyük üzüntü yarattı.
Arama çalışmaları nasıl sonuçlandı?
Edinilen bilgilere göre, Gökmen Çemek dün sabah saatlerinde Ovacık ilçesine bağlı kırsal bir mahalleden mantar toplamak için ormana gitti. Öğle saatlerinde kendisinden haber alamayan ailesi, durumu jandarma ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye jandarma, AFAD ve yerel arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Ekipler, Çemek'in en son görüldüğü bölgeyi merkez alarak geniş bir alanda tarama yaptı. Yaklaşık 5 saat süren çalışmaların ardından Çemek'in cesedi, ormanın derinliklerinde bir dere yatağına yakın noktada bulundu. Sağlık ekipleri, Çemek'in hayatını kaybettiğini tespit etti. İlk incelemelerde vücudunda herhangi bir darp veya kesici alet izine rastlanmadı. Kesin ölüm nedeni, yapılacak otopsi sonrası netlik kazanacak. Jandarma, olayla ilgili soruşturma başlattı.
Mantar toplarken hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor
Türkiye'de özellikle sonbahar aylarında mantar toplamak için ormana giden vatandaşların kaybolma veya zehirlenme vakaları sıkça yaşanıyor. Uzmanlar, mantar toplarken dikkat edilmesi gereken kuralları sıklıkla hatırlatıyor. Ancak buna rağmen her yıl onlarca kişi mantar zehirlenmesi veya arazide geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybediyor. Karabük'te yaşanan bu olay da bu tehlikenin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi.
Gökmen Çemek'in ölümü, ailesi ve sevenlerini yasa boğdu. Çemek'in cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından defnedilmek üzere ailesine teslim edilecek. Bölge halkı, ormanlık alanlarda daha dikkatli olunması çağrısında bulundu.
Uzmanlardan hayati uyarılar
Mantar toplamaya çıkan kişilerin tek başına hareket etmemesi, yanlarına mutlaka bir refakatçi alması ve telefonlarının şarjlı olduğundan emin olması gerekiyor. Ayrıca, bilmedikleri mantarları toplamamaları ve topladıkları mantarları güvenilir bir uzmana danışmadan tüketmemeleri büyük önem taşıyor. Ormanlık alanlarda kaybolma riskine karşı, gidilen bölgenin haritasını çıkarmak veya GPS kullanmak da hayat kurtarabilir. Karabük'teki olay, bu uyarıların ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gösterdi.
Yetkililer, vatandaşların mantar toplarken dikkatli olmaları, hava kararmadan önce evlerine dönmeleri ve acil durumlarda 112'yi aramaları konusunda uyardı. Gökmen Çemek'in ölümüyle ilgili soruşturma devam ediyor.