Jean-Christophe Carret, 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla Dünya Bankası’nın Türkiye Cumhuriyeti Ülke Direktörü olarak atandı. Carret, daha önce aynı bankada çeşitli üst düzey pozisyonlarda görev yapmış bir ekonomi uzmanı olarak tanınıyor. Atama, küresel finans kuruluşunun Türkiye’ye yönelik taahhütlerinin artarak devam edeceğine işaret ediyor. Dünya Bankası, Türkiye’de özellikle enerji verimliliği, deprem sonrası yeniden yapılanma ve yeşil dönüşüm gibi alanlarda finansman sağlıyor.
Jean-Christophe Carret Kimdir?
Jean-Christophe Carret, Fransız vatandaşı olup, Dünya Bankası bünyesinde 20 yılı aşkın süredir çalışmaktadır. Daha önce Bangladeş, Pakistan, Mısır ve Endonezya gibi ülkelerde ülke direktörlüğü veya kıdemli ekonomist olarak görev yapmıştır. Carret’in uzmanlık alanları arasında kamu maliyesi, altyapı projeleri ve sürdürülebilir kalkınma yer alıyor.
Türkiye İçin Yenilikçi Projeler
Dünya Bankası, Türkiye’deki portföyünü genişleterek depreme karşı dirençli altyapı projeleri, temiz enerji yatırımları ve dijital dönüşüm faaliyetlerini desteklemeye devam ediyor. Carret’in atamasıyla birlikte bankanın Türkiye’ye yönelik 2024-2028 ülke iş birliği çerçevesinin de hız kazanması bekleniyor.
Yeni direktör, görevi süresince özellikle iklim değişikliğiyle mücadele, kadın istihdamı ve kapsayıcı büyüme gibi alanlara odaklanacak. Dünya Bankası, Türkiye’de bugüne kadar 20 milyar dolardan fazla kaynak sağlamış durumda.
Uzman Görüşü
Carret’in atanması, Dünya Bankası’nın Türkiye’ye olan güveninin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Özellikle deprem sonrası yeniden yapılanma sürecinde uluslararası finansman ihtiyacının sürdüğü bir dönemde, deneyimli bir ismin bu görevi üstlenmesi önem taşıyor. Carret’in daha önce benzer gelişmekte olan ülkelerde elde ettiği başarılı sonuçlar, Türkiye’ye de olumlu yansıyabilir.