TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

İzmit'te CHP'de Başkanvekili Krizi: Meclis Üyeleri Toplantıyı Tüketti

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
İzmit'te CHP'de Başkanvekili Krizi: Meclis Üyeleri Toplantıyı Tüketti

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet'in tutuklanmasıyla başlayan süreç, CHP'li meclis üyelerinin başkanvekili seçimi için yapılan toplantıyı terk etmesiyle yeni bir krize sahne oldu. Kocaeli'nin en büyük ilçesi olan İzmit'te, belediye meclis üyeleri arasında yaşanan anlaşmazlık, kentin yönetiminde belirsizliğe yol açtı. Toplantıda, başkanvekili seçimi için gerekli çoğunluk sağlanamazken, CHP'li üyelerin salonu terk etmesi büyük yankı uyandırdı.

Krizin Perde Arkası

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet'in gözaltına alınması ve ardından tutuklanması, belediye yönetiminde boşluk oluşturdu. Yerel yönetimlerde yaşanan bu tür durumlarda, belediye meclisi kendi üyeleri arasından bir başkanvekili seçerek görevi geçici olarak devreder. Ancak İzmit'te bu süreç, CHP'li meclis üyelerinin kendi aralarındaki görüş ayrılıkları nedeniyle tıkandı. Toplantıda, başkanvekili adayı için yapılan oylamada uzlaşma sağlanamayınca, CHP'li üyeler toplantıyı terk etti. Bu durum, belediye meclisinin diğer partilerden üyeleriyle de gerginlik yaşanmasına neden oldu.

Toplantının Seyri

İzmit Belediye Meclisi, başkanvekili seçimi için olağanüstü toplantıya çağrıldı. Toplantının başında, CHP'li üyeler aday olarak İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ümmügülşen Tüfenk'i gösterdiler. Ancak diğer partilerin üyeleri, bu adaylığa itiraz ederek farklı bir ismin seçilmesini istedi. Yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanamayınca CHP'li üyeler, gerekçe olarak usulsüzlük iddiasını öne sürerek toplantıyı terk etti. CHP'li üyeler, toplantının yasaya uygun yapılmadığını, bu nedenle kararların geçersiz olduğunu savundu. Toplantının kalan bölümünde ise diğer siyasi partilerin üyeleri, kendi aralarında bir başkanvekili seçmeye çalıştı ancak salt çoğunluk sağlanamayınca toplantı sonuçsuz kaldı.

Hukuki Boyut ve Tepkiler

Yaşanan bu kriz, hukukçular tarafından da değerlendirildi. Belediye Kanunu'na göre, başkanvekili seçimi için meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu gerekiyor. Toplantıda CHP'li üyelerin katılmaması, bu çoğunluğun sağlanmasını engelledi. Uzmanlar, toplantının geçersiz sayılması durumunda yeniden bir toplantı yapılması gerektiğini belirtiyor. Bu süreçte İzmit Belediyesi'nde işlerin nasıl yürüyeceği merak konusu. Belediye Başkanı'nın tutuklu olması, belediyenin günlük işleyişini etkiliyor. Karar alma mekanizmasının kilitlenmesi, kentte hizmetlerin aksamasına neden olabilir. Vatandaşlar ise yaşanan bu krizden endişeli; belediyenin projeleri ve yatırımları akıbeti belirsizliğini koruyor.

Siyasi Partilerin Açıklamaları

CHP kanadından yapılan açıklamada, toplantının usulsüz olduğu ve bu nedenle katılmadıkları belirtildi. CHP İzmit İlçe Başkanı, yaptığı açıklamada, "Belediye meclisinde hukuka aykırı bir süreç işletilmeye çalışıldı. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Başkanımızın tutuklanması siyasi bir karardır ve bunun karşısında dik duracağız. Başkanvekili seçimi ancak hukuka uygun bir şekilde ve tüm üyelerin katılımıyla yapılabilir" ifadelerini kullandı. Diğer partilerden ise CHP'ye eleştiriler yükseldi. AK Parti Grup Sözcüsü, "CHP'nin tavrı sorumsuzluktur. Belediye başkanının yokluğunda kentin yönetilmesi gerekiyor. CHP'nin bu tutumu İzmit halkına ihanettir" dedi. MHP'li üyeler ise, "CHP'nin kendi iç kavgaları yüzünden kentin geleceği rehin alınamaz" şeklinde konuştu.

Kamusal Etki ve Gelecek Senaryolar

Bu kriz, yalnızca yerel siyaseti değil, aynı zamanda belediyenin mali yapısını da etkiliyor. Belediye başkanının yetkilerini kullanacak bir başkanvekilinin atanamaması, önemli kararların alınamamasına yol açıyor. Örneğin, ihale süreçleri, personel atamaları ve bütçe uygulamaları askıda kaldı. Bu durum belediyenin mali disiplinini bozabilir ve hizmet kalitesini düşürebilir. Uzmanlar, yaşanan bu sürecin seçimlerin hemen öncesinde siyasi bir gerginliğe dönüşebileceği uyarısında bulunuyor. Özellikle yerel seçimlerin yaklaşması, partiler arası rekabeti artırdığından, bu tür krizlerin çözümü daha da zorlaşıyor. İzmit'te yaşanan bu olay, Türkiye genelinde belediye başkanlarının yargı süreçlerinde yaşanan belirsizliklerin, yerel yönetimlerin işleyişini ne kadar aksattığının bir örneği olarak gösteriliyor. Hukuki sürecin nasıl sonuçlanacağı, başkanvekilinin nasıl seçileceği ve belediyenin nasıl yönetileceği, önümüzdeki günlerde netleşecek. Ancak bu süreçte İzmit halkı, belediyenin hizmet üretmesini beklerken, siyasi çekişmelerin gölgesinde kalan bir yönetim anlayışıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu durum, demokrasi kültürümüz açısından üzerinde düşünülmesi gereken ciddi bir tablo ortaya koymaktadır.

Etiketler:
İzmitCHPbaşkanvekili krizibelediye meclisiFatma Kaplan Hürriyet

İlgili Haberler

Cam Balkonlara Sıkı Denetim: Söküm Kararları Netleşiyor
Siyaset

Cam Balkonlara Sıkı Denetim: Söküm Kararları Netleşiyor

13 dk önce

Kabine Gündeminde Ekonomi, Terörsüz Türkiye ve İran Gerilimi
Siyaset

Kabine Gündeminde Ekonomi, Terörsüz Türkiye ve İran Gerilimi

22 dk önce

Kabine Toplanıyor: Süreç Yasası Masada
Siyaset

Kabine Toplanıyor: Süreç Yasası Masada

37 dk önce

Yabancı Plakalı Araçlara Otoyol ve Köprü Geçişlerinde Yeni Dönem
Siyaset

Yabancı Plakalı Araçlara Otoyol ve Köprü Geçişlerinde Yeni Dönem

52 dk önce

Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog
SEPA.tr SPONSORLU
Türkiye'nin bağımsız SEPA, IBAN ve euro transfer rehberi. 30'dan fazla ücretsiz araç — IBAN/BIC doğrulama, transfer maliyeti, banka SEPA desteği.
IBAN Doğrulama SEPA mı SWIFT mi?
SEPA transfer ücreti Türkiye'nin SEPA başvurusu Tüm araçlar sepaturkiye.com sepaturkey.com (EN)
O
Offerqo SPONSORLU
Diş klinikleri için teklif platformu — diş bazında tedavi planı, hastanın dilinde markalı teklif, okunma anında bildirim.
30 gün ücretsiz dene Türkçe