İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, eşi Murat Hürriyet ve belediye bürokratlarının da aralarında bulunduğu 20 kişi, yürütülen bir yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklandı. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde, belediyeye ait ihalelerde usulsüzlük ve kamu kaynaklarının zimmete geçirildiği iddiaları üzerine gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Soruşturmanın Detayları
Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ekipleri, geçtiğimiz hafta düzenlenen operasyonda İzmit Belediyesi'nde görevli 20 kişiyi gözaltına almıştı. Şüpheliler arasında Başkan Hürriyet, eşi ve belediye genel sekreter yardımcıları ile bazı daire müdürlerinin bulunduğu öğrenildi. Soruşturma kapsamında, belediyenin 2019-2024 yılları arasında gerçekleştirdiği toplam 500 milyon TL değerindeki ihalede, usulsüzlük ve kamu zararına yol açıldığı iddia ediliyor. Özellikle temizlik, park-bahçe bakımı ve yol yapım ihalelerinin, belediye şirketleri aracılığıyla akraba ve yakın çevreye verildiği belirlendi.
İddianame ve Hukuki Süreç
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezleke doğrultusunda, şüpheliler hakkında “ihaleye fesat karıştırma”, “zimmet”, “irtikap” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçlamalarıyla dava açılması bekleniyor. Tutuklu yargılanma kararı sonrası Hürriyet çifti ve diğer şüpheliler, cezaevine gönderildi. Mahkeme, ilerleyen günlerde iddianameyi kabul ederse, yargılama süreci başlayacak. Avukatlar, müvekkillerinin suçlamaları reddettiğini ve adli kontrol şartıyla tahliye talebinde bulunacaklarını açıkladı.
CHP'li belediyelere yönelik bu tür soruşturmalar, siyasi polemikleri de beraberinde getiriyor. CHP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, soruşturmanın siyasi saiklerle yürütüldüğü iddia edilirken, AK Parti kanadı ise yargının bağımsızlığına vurgu yapıyor. İzmit'te yaşanan bu gelişme, yerel yönetimlerde şeffaflık ve hesap verebilirlik tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.
Başkan Hürriyet'in 2019 yerel seçimlerinde yüzde 52 oy alarak seçildiği hatırlanırsa, bu tutuklama kent siyasetinde önemli bir kırılma noktası olarak değerlendiriliyor. İzmit halkı ise gelişmeleri endişeyle takip ediyor; belediye hizmetlerinin aksamasından kaygı duyuluyor.