TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

İzmir'de Bu Yaz Aşırı Sıcak Beklenmiyor: Prof. Dr. Doğan Yaşar'dan Keyifli Yaz Müjdesi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
İzmir'de Bu Yaz Aşırı Sıcak Beklenmiyor: Prof. Dr. Doğan Yaşar'dan Keyifli Yaz Müjdesi

İzmir'de bu yaz aylarında aşırı sıcakların yaşanmayacağı, mevsim normallerinde seyreden sıcaklıklarla keyifli bir yaz geçirileceği belirtildi. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, yaptığı açıklamada, geçen yıla kıyasla hava sıcaklıklarının daha düşük olacağını ifade etti.

Prof. Dr. Doğan Yaşar'ın Tahmini

İklim değişikliği konusundaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu yıl İzmir'de büyük bir sıcaklık dalgası beklemediğini söyledi. Yaşar, "Bu yıl İzmir'i keyifli bir yaz bekliyor, büyük bir sıcaklık olmayacak. Çünkü bu" şeklinde konuşarak, sıcaklıkların mevsim normallerinde seyredeceğini vurguladı. Prof. Dr. Yaşar, özellikle Ege Bölgesi'nde etkili olan deniz meltemlerinin ve rüzgar akımlarının bu yıl sıcaklıkları dengeleyeceğini belirtti.

İklim Verileri ve Geçen Yılla Karşılaştırma

Geçen yıl İzmir'de termometreler 40 derecenin üzerine çıkarken, birçok ilçede sıcaklık rekorları kırılmıştı. Bu yıl ise meteorolojik veriler, aşırı sıcak hava dalgasının etkisini kaybettiğini gösteriyor. Prof. Dr. Yaşar, iklim modellerine göre, bu yaz aylarında sıcaklıkların 30-35 derece aralığında kalacağını, nem oranının da daha düşük olacağını belirtti. Bu durum, özellikle yaşlılar ve çocuklar için risk oluşturan aşırı sıcakların yaşanmayacağı anlamına geliyor.

Küresel Isınma ve Yerel Etkiler

Küresel ısınmanın etkileri her geçen yıl daha fazla hissedilirken, Prof. Dr. Yaşar, yerel koşulların da büyük önem taşıdığına dikkat çekti. "İzmir, coğrafi konumu sayesinde denizden gelen serinletici rüzgarlardan faydalanıyor. Bu yaz, bu rüzgarların etkisi daha belirgin olacak" dedi. Ayrıca, kentleşmenin sıcaklıklar üzerindeki etkisine değinen Yaşar, yeşil alanların korunmasının ve artırılmasının önemini vurguladı.

Uzmanlardan Tavsiyeler

Her ne kadar aşırı sıcak beklenmese de, uzmanlar yine de güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmaması, bol su tüketilmesi ve ince, açık renkli giysiler tercih edilmesi konusunda uyarıyor. Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Sıcaklıklar mevsim normallerinde olsa da, özellikle öğle saatlerinde dikkatli olmakta fayda var" diyerek, vatandaşların tedbiri elden bırakmaması gerektiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi de yaz aylarına yönelik hazırlıklarını sürdürüyor. Kent genelinde serinleme noktaları oluşturulurken, park ve bahçelerdeki sulama sistemleri yenileniyor. Belediye yetkilileri, sıcak hava dalgası ihtimaline karşı alarm durumunda olduklarını ancak Prof. Dr. Yaşar'ın tahminlerinin kendilerini de rahatlattığını ifade etti.

Sonuç olarak, İzmirliler için bu yaz, geçen yılın kavurucu sıcaklarından uzak, daha ılıman ve keyifli geçecek gibi görünüyor. Prof. Dr. Doğan Yaşar'ın açıklamaları, iklim değişikliğiyle mücadelede yerel önlemlerin ve doğal faktörlerin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Etiketler:
İzmiryaz sıcaklığıDoğan Yaşariklim değişikliğiTÜBAhava durumu

İlgili Haberler

Takip 6 ay sürdü... İzmir Ödemiş'te uyuşturucu operasyonu: 30 tutuklama
Gündem

Takip 6 ay sürdü... İzmir Ödemiş'te uyuşturucu operasyonu: 30 tutuklama

11 dk önce

Afyonkarahisar'da minibüs durağına silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Gündem

Afyonkarahisar'da minibüs durağına silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı

11 dk önce

Yenidoğan Çetesi Davasında 9. Duruşma: Sanıkların Yargılanması Süreci
Gündem

Yenidoğan Çetesi Davasında 9. Duruşma: Sanıkların Yargılanması Süreci

26 dk önce

Sancaktepe Belediyesi'nden LGS öğrencilerine ücretsiz tercih danışmanlığı
Gündem

Sancaktepe Belediyesi'nden LGS öğrencilerine ücretsiz tercih danışmanlığı

31 dk önce