İzmir'in Narlıdere ilçesinde ve Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde eş zamanlı olarak orman yangınları çıktı. Yangınların çıkış nedeni henüz belirlenemezken, her iki bölgede de alevlere müdahale için çok sayıda ekip sevk edildi. Yetkililer, yangınların yerleşim yerlerine sıçramaması için yoğun çaba harcıyor.
Yangınların detayları ve müdahale çalışmaları
İzmir'in Narlıdere ilçesinde saat 14.30 sıralarında başlayan orman yangını, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Bölgeye 5 uçak, 8 helikopter ve 20 arazöz sevk edildi. Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle bazı mahalleler tedbiren boşaltıldı. Öte yandan Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde çıkan yangına ise 3 uçak, 5 helikopter ve 15 arazöz ile müdahale ediliyor. Tavşanlı'daki yangında şu ana kadar 10 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü bildirildi. Her iki yangında da can kaybı yaşanmadığı ancak bazı hayvanların telef olduğu belirtiliyor.
Yetkililerden açıklamalar
İzmir Valiliği, yangın kontrol altına alınıncaya kadar mesai mefhumu gözetmeksizin çalışacaklarını duyurdu. Orman Genel Müdürlüğü ekipleri, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle yangın riskine karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Kütahya Valiliği ise yangının çıkış nedeninin araştırıldığını ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatılacağını açıkladı.
Geçmiş yangınlar ve önlemler
Türkiye'de yaz aylarında sıkça görülen orman yangınları, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde büyük tehdit oluşturuyor. 2021 yılında Manavgat ve Bodrum'da yaşanan büyük yangınların ardından alınan önlemler artırılmış, ancak uzmanlar iklim değişikliğine bağlı olarak yangın mevsiminin uzadığına dikkat çekiyor. Bugünkü yangınlara karşı müdahalenin hızlı ve etkili olması, felaketin boyutlarını sınırlamış olsa da yangınların önlenmesi için vatandaşlara da büyük sorumluluk düşüyor. Ormanlık alanlarda ateş yakılmaması, cam şişe ve izmarit atılmaması gibi önlemler, yangın riskini önemli ölçüde azaltabilir.