TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

NATO Zirvesi Öncesi İzmir'de Protesto: 'Halklar Kazanacak

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
NATO Zirvesi Öncesi İzmir'de Protesto: 'Halklar Kazanacak

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 7-8 Temmuz 2026 tarihlerinde Ankara'da düzenlenecek NATO Zirvesi'ne yönelik tepkilerini göstermek amacıyla Şirinyer İZBAN İstasyonu önünde bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş, NATO'nun savaş politikalarını ve zirve öncesinde artan gözaltı ve tutuklamaları kınamak için düzenlendi. Etkinliğe çok sayıda sivil toplum kuruluşu, siyasi parti temsilcisi ve vatandaş katıldı.

Protestoda Öne Çıkan Talepler

Eylemde, NATO'nun küresel barışı tehdit eden politikalarına dikkat çekilirken, Türkiye'nin bu ittifaktan çıkması gerektiği vurgulandı. Katılımcılar, zirve sırasında alınacak kararların bölgesel istikrarsızlığı artıracağını savundu. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan aktivistlerin serbest bırakılması talebi de dile getirildi. Grup, taşıdıkları pankartlarda 'Savaşa Hayır, Barış Hemen Şimdi', 'NATO Değil, Halklar Kazanacak' sloganlarına yer verdi.

NATO Zirvesi ve Türkiye'nin Rolü

NATO'nun 2026 zirvesi, ittifakın geleceği ve genişleme politikaları açısından kritik öneme sahip. Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşı ve Doğu Akdeniz'deki gerilimler nedeniyle zirvede önemli bir rol oynuyor. Protestocular, Türkiye'nin NATO içindeki konumunun barışçıl çözümlerden uzak olduğunu ve ülkenin ulusal çıkarlarına hizmet etmediğini belirtti. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri sözcüleri, 'NATO, emperyalist bir savaş makinesidir. Halkların çıkarlarını değil, büyük şirketlerin ve silah tüccarlarının çıkarlarını korur. Biz barış istiyoruz' ifadelerini kullandı.

Yürüyüşün ardından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara'da geniş katılımlı protestoların devam edeceği duyuruldu. Gözaltına alınanların durumuna ilişkin ise hukuki sürecin takip edildiği belirtildi.

Geçmiş Protestolar ve Kamuoyu Tepkisi

Daha önce de NATO zirveleri öncesinde Türkiye'nin çeşitli kentlerinde benzer protestolar düzenlenmişti. 2024 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen NATO toplantılarına karşı da büyük çaplı eylemler olmuş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. İzmir'deki bu yürüyüş, barış yanlısı hareketin giderek güçlendiğini gösteriyor. Bu tür protestolar, kamuoyunda NATO'nun savaş politikalarına yönelik duyarlılığın arttığını ortaya koyuyor.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin bu eylemi, sivil toplumun uluslararası ittifaklara karşı duruşunun bir örneği olarak öne çıkıyor. Barış ve demokrasi talebinin yanı sıra, hükümetin dış politikasının sorgulanmasına da neden oluyor.

Bağımsız değerlendirme: NATO zirveleri, ittifakın iç dinamiklerini yansıtırken, ev sahibi ülkede toplumsal muhalefeti de tetikliyor. Türkiye'de barış hareketi, askeri ittifaklara alternatif arayışını sürdürüyor. Bu protestolar, sadece NATO karşıtlığı değil, aynı zamanda daha geniş bir demokrasi ve barış talebinin ifadesi olarak okunmalıdır.

Etiketler:
NATOİzmirprotestoemek ve demokrasi güçlerisavaş politikalarıgözaltılar

İlgili Haberler

Böcek ailesi davasında karar: 6 sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Gündem

Böcek ailesi davasında karar: 6 sanığa ağırlaştırılmış müebbet

2 dk önce

Fatih'te Böcek ailesinin ölümü davasında sanıklara ağır ceza
Gündem

Fatih'te Böcek ailesinin ölümü davasında sanıklara ağır ceza

2 dk önce

Antalya'da orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor
Gündem

Antalya'da orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

3 dk önce

Adana'da 'Atariciler' ve 'Kurşunlar' suç örgütlerine büyük operasyon: 79 gözaltı
Gündem

Adana'da 'Atariciler' ve 'Kurşunlar' suç örgütlerine büyük operasyon: 79 gözaltı

4 dk önce