İsviçre Buzul İzleme Ağı GLAMOS Direktörü Matthias Huss, Avrupa'yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası nedeniyle İsviçre Alpleri'ndeki buzulların bu yıl beklenenden daha hızlı eridiğini açıkladı. Özellikle düşük rakımlı buzullarda erimenin kritik seviyelere ulaştığını belirten Huss, durumun küresel iklim değişikliğinin hızlandığını gösterdiğini ifade etti.
Erime hızı rekor kırıyor
GLAMOS verilerine göre, Haziran ve Temmuz aylarında ölçülen sıcaklık ortalamaları 30 yıllık normallerin 5 derece üzerinde seyretti. Bu durum, özellikle 2500 metre altındaki buzullarda kütle kaybını hızlandırdı. Huss, "Normalde Ağustos sonuna kadar devam eden erime süreci, bu yıl Temmuz ortasında kritik eşiğe ulaştı" dedi.
İsviçre Alpleri'nde bulunan 1400'den fazla buzul, Avrupa'nın en büyük tatlı su rezervlerinden birini oluşturuyor. Uzmanlar, mevcut erime hızının devam etmesi halinde 2100 yılına kadar Alp buzullarının yüzde 80'inin kaybolabileceğini öngörüyor.
Ekonomik ve çevresel etkiler
Buzulların erimesi sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik sonuçlar da doğuruyor. İsviçre'nin kış turizmi buzullara bağımlı olan bölgelerde ciddi tehdit altında. Ayrıca, eriyen sular hidroelektrik santralleri için hayati önem taşıyor. Enerji şirketleri, buzullardan beslenen nehirlerin debisinin azalması nedeniyle elektrik üretiminde düşüş bekliyor.
Bunun yanı sıra, erime sonucu ortaya çıkan çamur ve tortular, barajların siltasyonuna yol açarak işletme maliyetlerini artırıyor. Tarım sektörü de kurak dönemlerde sulama suyu kıtlığıyla karşı karşıya kalabilir.
Bilim insanları uyarıyor
Zürih Teknoloji Enstitüsü'nden iklim bilimci Dr. Anna Müller, "Buzulların erimesi sadece İsviçre'nin sorunu değil. Bu, küresel iklim değişikliğinin en görünür işaretlerinden biri" dedi. Müller, sıcak hava dalgalarının sıklığının ve şiddetinin artmasının, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı.
İsviçre hükümeti, buzul erimesine karşı uzun vadeli uyum stratejileri geliştirmeye çalışsa da, bilim insanları mevcut önlemlerin yetersiz olduğu görüşünde. Huss, "Buzulları korumak için karbon emisyonlarını acilen azaltmazsak, bu manzarayı çocuklarımıza anlatmakta zorlanacağız" diye ekledi.
Bu yılki erime, önceki yıllara göre yüzde 30 daha hızlı gerçekleşiyor. GLAMOS, önümüzdeki haftalarda yeni ölçümler yaparak erimenin boyutlarını daha detaylı raporlayacak.