İstanbul Büyükşehir Belediyesi verilerine göre, mayıs ayında İstanbul'da bir önceki aya kıyasla fiyatı en çok artan ürün yüzde 86,49 ile erik olurken, en fazla düşüş yüzde 60,72 ile sivri biberde kaydedildi. Sebze ve meyve fiyatlarındaki bu değişim, tüketicilerin bütçesini doğrudan etkilerken, özellikle yaz meyvelerinin tezgahlarda yerini almasıyla birlikte erik fiyatındaki yükseliş dikkat çekti.
Mayıs ayında fiyatı en çok artan ürünler
İstanbul'da mayısta fiyatı en çok artan ürünler sıralamasında eriği sırasıyla yüzde 39,72 ile taze fasulye, yüzde 39,25 ile kuru soğan, yüzde 38,85 ile marul ve yüzde 34,20 ile domates izledi. Listede ayrıca yüzde 30,43 ile kıvırcık salata, yüzde 28,91 ile havuç, yüzde 27,73 ile patlıcan, yüzde 26,33 ile karnabahar ve yüzde 20,54 ile kırmızı mercimek yer aldı. Bu ürünlerdeki fiyat artışları, mevsimsel geçişler ve üretim maliyetlerindeki yükselişle ilişkilendiriliyor.
Fiyatı en çok düşen ürünler
Öte yandan en fazla fiyat düşüşü yüzde 60,72 ile sivri biberde görüldü. Onu yüzde 47,49 ile taze zencefil, yüzde 36,75 ile taze zerdeçal, yüzde 32,81 ile kırmızı dolma biber, yüzde 32,73 ile salatalık ve yüzde 28,43 ile kabak izledi. Fiyatı düşen diğer ürünler arasında yüzde 24,62 ile patates, yüzde 22,57 ile yeşil biber, yüzde 13,25 ile avokado ve yüzde 10,98 ile elma yer aldı. Sivri biberdeki düşüşte, artan arz ve hasat döneminin etkili olduğu belirtiliyor.
Piyasadaki genel durum
İstanbul'da mayıs ayı genelinde 47 temel gıda ürününün fiyatı artarken, 27 ürünün fiyatı düştü, 6 ürünün fiyatı ise değişmedi. Sebze ve meyve grubunda fiyat hareketliliği devam ederken, kuru bakliyat ve temel gıda ürünlerinde nispeten daha istikrarlı bir seyir izlendi. Uzmanlar, yaz aylarında yerli üretimin artmasıyla birlikte sebze-meyve fiyatlarında kısmi bir rahatlama beklenebileceğini, ancak girdi maliyetleri ve döviz kuru gibi faktörlerin fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini ifade ediyor.
Tüketici dernekleri, fiyat artışlarının özellikle dar gelirli vatandaşların beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkilediğini belirterek, hal yasasının revize edilmesi ve aracı sayısının azaltılması gerektiğini vurguluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla üretici ile tüketiciyi buluşturan projeler geliştirdiğini ve bu kapsamda halk market uygulamasını yaygınlaştırdığını duyurdu.