İstanbul’da son aylarda artan şikayetler üzerine yapılan araştırmalar, ana vatanı Hindistan ve Pakistan olan zehirli bir yılan türünün kent genelinde hızla yayıldığını ortaya koydu. Güneydoğu Asya kökenli bu yılanların, özellikle atık alanları ve terk edilmiş binalarda yoğunlaştığı belirtiliyor. Uzmanlar, sayıları her geçen gün artan bu sürüngenlerin halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.
Zehirli Yılanların İstanbul’a Giriş Yolu
Konuyla ilgili açıklama yapan Herpetoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Yılmaz, bu yılanların büyük olasılıkla egzotik hayvan ticareti yoluyla ülkeye sokulduğunu ve ardından doğaya salındığını ifade etti. Yılmaz, "Bu tür, özellikle Güney Asya’da tarım alanlarında yaygın olarak bulunan bir yılandır. Zehri, insanlar için ölümcül olabilir ve hızlı müdahale edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İstanbul’un iklimi, bu türün üremesi için uygun koşullar sağlıyor. Özellikle kış aylarının ılıman geçmesi, nüfusun artışını hızlandırdı" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, son üç ayda kent genelinde 200’den fazla ihbar aldıklarını ve bu ihbarların büyük çoğunluğunun Avcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir gibi ilçelerden geldiğini bildirdi. Belediye yetkilileri, ilaçlama ve tuzak kurma çalışmalarının sürdüğünü ancak yılanların hızla yayılmasının önüne geçmekte zorlandıklarını kabul etti.
Vatandaşlar Tedirgin
Özellikle yeşil alanlarda sıkça görülen yılanlar, vatandaşları tedirgin ediyor. Bahçesinde yılan gören Mahmut Demir, "Geçen hafta bahçemde büyük bir yılan gördüm. İlk başta zararsız olduğunu düşündüm ama sonradan zehirli olabileceğini öğrenince çok korktum. Çocuklarım dışarıda oynarken sürekli endişeliyim" şeklinde konuştu. Benzer bir olayı yaşayan Seda Kaya ise "Apartmanımızın bodrumunda bir tane gördük. İlaçlama için belediyeyi aradık, geldiler ama yılanı bulamadılar. Artık oraya kimse inmek istemiyor" ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, yılanlarla karşılaşıldığında panik yapılmaması, aniden hareket edilmemesi ve güvenli bir mesafeden uzaklaşılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, yılan görülen yerlerin mutlaka yetkililere bildirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Yetkililerden Açıklama
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, konu hakkında bir açıklama yaparak, halkın bilgilendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için çalışma başlattıklarını duyurdu. Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, "İstilacı türlerle mücadele kapsamında özel ekipler kurulmuştur. Vatandaşlarımızın bu türle karşılaşmaları durumunda hemen 112’yi aramaları gerekmektedir. Ayrıca, bu yılanların evcil hayvan olarak beslenmesi yasaklanmalıdır" denildi.
Türkiye’de egzotik hayvan ticaretinin denetimsiz olması, bu tür istilacı türlerin ülkeye girişini kolaylaştırıyor. Uzmanlar, yasaların sıkılaştırılması ve denetimlerin artırılması gerektiğini savunuyor.
Ne Yapılmalı?
- Yılan görüldüğünde panik yapmayın ve uzaklaşın.
- Belediyeye veya 112’ye ihbar edin.
- Çalılık ve yüksek otların bulunduğu alanlarda dikkatli olun.
- Evlerdeki açıklıkları kapatın, özellikle bahçe kapılarının altındaki boşlukları kontrol edin.
- Egzotik hayvan beslemeyin ve yasadışı ticarete izin vermeyin.
Uzman Görüşü: Bu Bir Ekolojik Sorun
Prof. Dr. Yılmaz, bu durumun sadece bir halk sağlığı meselesi olmadığını, aynı zamanda ekolojik bir sorun olduğunu vurguladı: "Yerli türler üzerinde de baskı oluşturuyor. Bu yılanlar, küçük memeliler ve kertenkelelerle beslenerek doğal dengeyi bozuyor. Uzun vadede ciddi ekonomik ve çevresel sonuçlar doğurabilir."
İstanbul’un yanı sıra Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde de benzer vakaların görülmeye başlandığı, bu nedenle ülke genelinde bir eylem planı hazırlanması gerektiği belirtiliyor.
Yetkililer, vatandaşların endişelerini anladıklarını ancak paniğe gerek olmadığını, kontrollü bir şekilde mücadelenin sürdüğünü ifade ediyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak bilgilendirme toplantılarıyla halkın bilinçlendirileceği kaydedildi.