İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, “İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü” soruşturması kapsamında yürütülen usulsüz iskan raporu operasyonunda gözaltına alınan 27 şüpheliden 12'si tutuklandı. Operasyon, İstanbul merkezli olmak üzere 3 ilde eş zamanlı gerçekleştirildi. Şüphelilerin, iskan raporlarını usulsüz düzenleyerek kamu zararına yol açtıkları ve haksız kazanç sağladıkları iddia ediliyor.
Operasyon detayları
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, belirlenen adreslere düzenlenen baskınlarda 27 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında belediye çalışanları, emlak danışmanları ve inşaat firmalarının yetkilileri bulunuyor. Yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal ve belgeye el konuldu. Soruşturma kapsamında, usulsüz iskan raporları sayesinde ruhsatsız yapıların yasal hale getirildiği ve bu yolla büyük çaplı haksız kazanç sağlandığı tespit edildi.
İmamoğlu bağlantısı
Operasyon, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik “çıkar amaçlı suç örgütü kurma ve yönetme” suçlamalarıyla yürütülen soruşturmanın bir parçası. İmamoğlu'nun, belediye imar süreçlerinde usulsüzlükler yaparak bir suç örgütü oluşturduğu iddia ediliyor. Şüphelilerden bazılarının İmamoğlu'nun yakın çevresinde yer aldığı öne sürülüyor. Ancak İmamoğlu, suçlamaları reddederek operasyonun siyasi olduğunu belirtti.
Tutuklanan 12 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Sulh Ceza Hakimliği, ifadeleri alınan şüphelilerden 12'sinin tutuklanmasına, 15'inin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Tutuklananlar, cezaevine gönderildi. Soruşturma kapsamında firari şüphelilerin yakalanması için çalışmalar sürüyor.
Uzmanlar, usulsüz iskan raporlarının kentsel dönüşüm sürecini olumsuz etkilediğine ve deprem güvenliği açısından risk oluşturduğuna dikkat çekiyor. İstanbul başta olmak üzere birçok ilde, benzer usulsüzlüklerin önüne geçilmesi için denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.