İstanbul, dün akşam saatlerinde aniden bastıran şiddetli sağanağın etkisi altına girdi. Özellikle Sarıyer ilçesine bağlı Ayazağa Mahallesi'nde etkili olan yağış, kısa sürede cadde ve sokakları göle çevirdi. Suların yükselmesiyle birlikte park halindeki ve seyir halindeki araçlar metrelerce sürüklendi. Olay anını cep telefonuyla kaydeden bir vatandaşın görüntüleri, sosyal medyada hızla yayılarak gündem oldu. Görüntülerde araçların suyun gücüne kapılıp sürüklenmesi ve çevredekilerin panik anları yer aldı.
Ayazağa'da korku dolu anlar
Şiddetli yağışın ardından Ayazağa'da bulunan dere yatağı ve alt geçitler taştı. Su seviyesinin hızla yükselmesi, cadde üzerindeki araçları adeta bir nehir gibi akıttı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, AFAD ve polis ekibi sevk edildi. Ekipler, mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için seferber oldu. Bir vatandaş, yaşadığı dehşeti gözyaşları içinde anlatarak, "Su bir anda yükseldi, ne olduğunu anlayamadık. Araçlar sürüklenmeye başladı, çok korktuk" dedi. O anlar, çevredeki vatandaşlar tarafından saniye saniye kaydedildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Sarıyer Belediyesi ekipleri, su baskınlarını tahliye etmek için yoğun çalışma yürüttü. Ana arterlerde ve sokaklarda biriken sular, vidanjörler ve pompalarla çekildi. Ancak bazı bölgelerde su seviyesinin yüksek olması nedeniyle ulaşım aksadı. Ayazağa'da bazı iş yerlerini de su bastı; esnaf, zarar tespiti için çalışma başlattı.
Meteoroloji'den uyarılar peş peşe geldi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul için turuncu kodlu uyarıda bulunmuştu. Yetkililer, sağanağın akşam saatlerinde etkisini artıracağını ve ani sel, su baskını ile yıldırım riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtmişti. Uyarıların ardından kent genelinde birçok noktada su birikintileri oluştu, trafikte aksamalar yaşandı. İstanbul Valiliği, olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşları zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları konusunda uyardı.
Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkisiyle son yıllarda İstanbul'da görülen ani ve şiddetli yağışların arttığına dikkat çekiyor. Altyapı yetersizlikleri ve dere yataklarına yapılan yapılaşma, sel riskini daha da büyütüyor. Ayazağa gibi bölgelerde yaşanan su baskınları, kentin acil eylem planlarının gözden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.
Öte yandan, sosyal medyada paylaşılan görüntüler kısa sürede binlerce kez izlendi. Vatandaşların yaşadığı zor anlar, İstanbul'un sel gerçeğini bir kez daha gündeme taşıdı. Yetkililer, yağışın etkisini kaybetmesinin ardından hasar tespit çalışmalarına devam ediyor.