İstanbul'da akşam saatlerinde başlayan ve gece boyunca etkisini sürdüren şiddetli sağanak, kent genelinde ciddi su baskınlarına yol açtı. Meteoroloji yetkililerinin uyarılarının ardından beklenen yağış, özellikle dere yataklarına yakın bölgelerde taşkınlara neden oldu. Yollar, alt geçitler ve tüneller suyla dolarken, birçok araç mahsur kaldı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle İstanbul Valiliği, kent genelinde yüz yüze eğitime yarın ara verildiğini duyurdu.
Taşkınlar Ulaşımı Felç Etti
Sağanak yağışın etkisiyle Fatih, Zeytinburnu, Bayrampaşa ve Küçükçekmece gibi ilçelerde derelerin taşması sonucu cadde ve sokaklar göle döndü. Özellikle E-5 ve TEM otoyolunda su birikintileri nedeniyle trafik durma noktasına geldi. Alt geçitlerde biriken sular, sürücülere zor anlar yaşattı. İtfaiye ve belediye ekipleri, su baskınlarına müdahale ederek tahliye çalışmaları yürüttü. Bazı bölgelerde elektrik kesintileri de yaşandı.
Eğitime Ara Verildi
İstanbul Valiliği, artan su baskınları ve ulaşımda yaşanan aksamalar nedeniyle il genelinde tüm okullarda yüz yüze eğitime bir gün süreyle ara verildiğini açıkladı. Öğrenciler, uzaktan eğitimle derslerine devam edecek. Valilik ayrıca, vatandaşlara zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları çağrısında bulundu.
Meteorolojik Uyarılar Devam Ediyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul için turuncu kodlu uyarıyı sürdürüyor. Yağışların gece boyunca aralıklarla devam etmesi bekleniyor. Yetkililer, dere yatakları ve su baskını riski taşıyan bölgelerde yaşayanları tedbirli olmaya davet etti. AFAD ve AKOM ekipleri, olası acil durumlara karşı teyakkuz halinde.
Ekonomik Yansımalar
Su baskınları, kent ekonomisini de olumsuz etkiledi. Birçok iş yeri zarar gördü, ticari faaliyetler aksadı. Sigorta sektörü, hasar tespit çalışmalarına başladı. Uzmanlar, altyapı yetersizliklerinin taşkınlardaki etkisine dikkat çekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yağmur suyu kanallarının temizlenmesi ve dere ıslahı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Kent genelinde hayatın normale dönmesi için çalışmalar devam ederken, vatandaşlar su baskınlarının tekrarlanmaması için kalıcı çözümler bekliyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkisiyle bu tür aşırı hava olaylarının sıklaşabileceğini vurguluyor.