İstanbul'da 2026-2027 eğitim öğretim yılının ilk günü olan 14 Eylül Pazartesi günü, kent genelindeki tüm resmi ve özel okullarda ders saatleri 10.00-15.00 arasına alındı. İstanbul Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından alınan karar, okulların açıldığı ilk günde yaşanması beklenen trafik yoğunluğunu azaltmayı hedefliyor. Uygulama, tüm eğitim kademelerini kapsayacak.
Kararın kapsamı ve gerekçesi
Alınan bilgilere göre, 14 Eylül 2026 Pazartesi günü İstanbul'daki anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerin tamamında eğitim 10.00'da başlayıp 15.00'te sona erecek. Normal eğitim öğretim saatlerinin dışında yapılan bu düzenleme, sadece ilk güne özel geçici bir uygulama olacak. İstanbul Valiliği, kararın gerekçesini "okulların açıldığı ilk günde trafikte oluşabilecek olağanüstü yoğunluğu önlemek ve öğrenci servislerinin güvenli seyrini sağlamak" olarak açıkladı.
Yetkililer, özellikle sabah saat 07.30-09.00 arasında zirve yapan trafiğin, okul servisleri ve velilerin araçlarıyla birlikte daha da artacağını, bu nedenle ders saatlerinin bir saat ertelenmesinin akışı rahatlatacağını belirtiyor. Uygulama, İstanbul'un tamamında geçerli olacak; ilçe milli eğitim müdürlükleri konuyla ilgili okul yönetimlerine resmi yazı gönderdi.
Veliler ve öğrenciler için ne anlama geliyor?
Ders saatlerinin değişmesi, velilerin işe gidiş saatlerini ve servis planlamalarını da etkileyecek. Öğrenci servisleri, 14 Eylül'de normal saatlerinden daha geç hareket edecek. Okul yönetimleri, velilere bilgilendirme mesajları göndererek yeni saatleri duyurdu. Bazı okullar, ilk gün için veli toplantılarını da 15.00 sonrasına aldı.
Öte yandan, öğretmenlerin de ders programları 10.00-15.00 arasına göre yeniden düzenlendi. Eğitim sendikaları, uygulamanın pedagojik bir sakınca taşımadığını, aksine ilk gün intibakını kolaylaştırabileceğini ifade etti. Ancak bazı veliler, çocuklarının erken saatte okula alışkın olduğunu ve bir saatlik gecikmenin rutinlerini bozabileceğini dile getirdi.
Trafik yoğunluğuyla mücadelede yeni adım
İstanbul, Türkiye'nin en kalabalık şehri olarak günlük milyonlarca aracın trafiğe çıktığı bir metropol. Okulların açıldığı ilk hafta, genellikle trafik kazalarında ve yoğunlukta artış yaşanıyor. 2025-2026 eğitim yılında da benzer bir uygulama yapılmış ve olumlu sonuç alındığı belirtilmişti. Bu yıl da aynı yöntemin tekrarlanması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin trafik verileriyle destekleniyor.
Uzmanlar, ders saatlerinin geçici olarak değiştirilmesinin kısa vadede trafiği yüzde 10-15 arasında azaltabileceğini öngörüyor. Ancak kalıcı çözüm için okul servislerinin daha verimli planlanması, uzaktan eğitim olanaklarının artırılması ve toplu taşıma kapasitesinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Diğer illerde durum
Benzer bir uygulamanın Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde de yapılıp yapılmayacağı henüz netlik kazanmadı. Milli Eğitim Bakanlığı, illerin kendi trafik koşullarına göre karar alabileceğini duyurdu. İstanbul'daki bu karar, diğer metropoller için de örnek teşkil edebilir.
14 Eylül 2026 Pazartesi günü, İstanbul'da eğitim 10.00-15.00 arasında yapılacak. Velilerin ve öğrencilerin bu geçici saat değişikliğini dikkate alması, mağduriyet yaşanmaması açısından önem taşıyor.