İstanbul'da bugün öğle saatlerinde duyulan jet sesleri, kentin birçok noktasında yaşayan vatandaşlar tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Alçak uçuş yapan savaş uçaklarına ait olduğu belirtilen görüntüler kısa sürede viral olurken, henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak 29 Mayıs İstanbul'un Fethi'nin yıl dönümü kutlamaları kapsamında SOLOTÜRK'ün Yenikapı'da gösteri uçuşu yapacağı bilgisi, jet seslerinin bu provalara ait olduğu yorumlarına neden oldu.
SOLOTÜRK'ün gösteri uçuşu planlanıyor
29 Mayıs İstanbul'un Fethi'nin 571. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde, Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı SOLOTÜRK ekibinin Yenikapı'da gösteri uçuşu yapması bekleniyor. SOLOTÜRK, F-16 savaş uçaklarıyla gerçekleştirdiği akrobasi gösterileriyle tanınıyor. Bugün duyulan jet seslerinin, bu gösteri için yapılan provalardan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Yetkililerden konuya ilişkin henüz resmi bir bilgi paylaşılmazken, sosyal medyada paylaşılan videoların bir kısmında uçakların oldukça alçak uçtuğu görülüyor.
Vatandaşlar sosyal medyada paylaştı
Özellikle Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş ve Fatih ilçelerinde duyulan jet sesleri, vatandaşlar tarafından cep telefonu kameralarıyla kaydedilerek Twitter ve Instagram'da paylaşıldı. Bazı kullanıcılar "Savaş mı çıktı?" endişesiyle paylaşım yaparken, diğerleri SOLOTÜRK'ün provalarına dair bilgi verdi. Bir kullanıcı, "SOLOTÜRK Yenikapı'da prova yapıyor, endişelenecek bir durum yok" ifadelerini kullandı.
29 Mayıs kutlamaları programı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 29 Mayıs İstanbul'un Fethi kutlamaları kapsamında, Yenikapı Etkinlik Alanı'nda çeşitli gösteriler ve konserler planlanıyor. SOLOTÜRK'ün yanı sıra Türk Yıldızları'nın da gösteri uçuşu yapması bekleniyor. Kutlamalar, 28 Mayıs akşamı başlayacak ve 29 Mayıs günü boyunca devam edecek. Jet seslerinin provalara ait olması nedeniyle vatandaşların tedirgin olmaması gerektiği belirtiliyor.
Geçmiş yıllarda da benzer provalar sırasında sosyal medyada panik yaşanmış, ancak yetkililer tarafından yapılan açıklamalarla durum netleştirilmişti. Bu yılki kutlamaların da yoğun katılımla gerçekleşmesi bekleniyor.