İstanbul’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte, otel havuzları ve beach club’lar yeni sezon tarifelerini açıkladı. Kişi başı giriş ücretleri 800 liradan başlarken, Boğaz’daki lüks otellerde günlük havuz keyfi yemek dahil 24 bin liraya kadar çıkabiliyor. Özellikle 5 yıldızlı otellerin ve prestijli tesislerin fiyatları, geçen yıla oranla yüzde 50’yi aşan artışlarla dikkat çekiyor.
En pahalı havuzlar Boğaz’da
İstanbul Boğazı’na sıfır konumdaki Four Seasons, Çırağan Palace Kempinski, Raffles İstanbul ve Shangri-La Bosphorus gibi otellerde kişi başı günlük havuz kullanımı 3 bin 500 lira ile 6 bin lira arasında değişiyor. Bu fiyatlara genellikle havuz, şezlong, havlu ve su ikramı dahil. Ancak birçok otel, öğle yemeği veya akşam yemeği menüsüyle birlikte sunduğu paketlerde fiyatı 24 bin liraya kadar çıkarabiliyor. Örneğin, Çırağan Palace’ın “Havuz ve Brunch” paketi kişi başı 18 bin liradan başlarken, akşam yemeği dahil seçenekler 24 bin lirayı buluyor.
Ada ve sahil kesimlerinde de durum farklı değil. Kalamış Marina’daki özel havuz kulüpleri 1.200-2.500 lira arasında değişen giriş ücretleriyle hizmet verirken, Suadiye ve Caddebostan sahilindeki tesisler 800-1.500 lira arasında seyrediyor. Bu fiyatların içinde şezlong, şemsiye ve havlu standart olarak sunulurken, bazı tesislerde ekstra hizmetler (masaj, özel kabin) ayrıca ücretlendiriliyor.
Fiyatlar neden bu kadar arttı?
Turizm sektörü temsilcileri, fiyat artışının arkasında enflasyon, döviz kurlarındaki dalgalanma ve operasyonel maliyetlerdeki yükseliş olduğunu belirtiyor. İstanbul Otelciler Derneği’ne göre, geçen yıl 500-1.000 lira aralığında olan giriş ücretleri bu yıl ortalama yüzde 60 arttı. Ayrıca, otellerin yabancı turist talebini karşılama önceliği de yerli misafirlerin fiyatları daha yüksek bulmasına neden oluyor. Özellikle Boğaz hattındaki oteller, Körfez ülkelerinden gelen turistlere yönelik premium hizmetler sunarken, yerli ziyaretçiler için daha uygun alternatifler sınırlı kalıyor.
Geçen yılla kıyaslandığında, en düşük fiyatlı havuz kulüplerinde bile artış yüzde 30’un altında değil. Örneğin, Florya’daki bir belediye tesisinde geçen yıl 300 lira olan giriş bu yıl 500 liraya çıkarken, Bostancı’da bir özel kulüp 600 liradan 1.000 liraya yükseldi.
Havuz keyfi yapacaklara tavsiyeler
Uzmanlar, yüksek fiyatlardan kaçınmak isteyenlerin hafta içi günleri tercih etmesini veya önceden online rezervasyon yaparak erken indirimlerden faydalanmasını öneriyor. Ayrıca, spor salonu üyeliği olanlar için bazı oteller, üyelere özel indirimli günlük kullanım imkanı sunuyor. Belediye tesisleri ve halk plajları ise daha uygun fiyatlarla havuz ve deniz keyfi sunmayı sürdürüyor. Örneğin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği plajlarda giriş ücreti 100-200 lira arasında değişiyor.
Sonuç olarak, İstanbul’da havuz keyfi yapmak bu yaz ciddi bir bütçe ayırmayı gerektiriyor. Lüks otellerin fiyatları, ortalama bir İstanbullunun günlük harcama kapasitesinin oldukça üzerinde. Bu durum, sosyal eşitsizlikleri derinleştiren bir tüketim kültürünün yansıması olarak görülebilir. Havuz fiyatlarındaki astronomik artış, sadece ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal bir uçuruma da işaret ediyor.