TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

İstanbul baraj doluluk oranı 25 Temmuz'da yüzde 56,37 oldu

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
İstanbul baraj doluluk oranı 25 Temmuz'da yüzde 56,37 oldu

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), 25 Temmuz 2026 tarihli baraj doluluk oranlarını kamuoyuyla paylaştı. Kent genelinde ortalama doluluk yüzde 56,37 seviyesinde gerçekleşirken, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre belirgin bir düşüş gözleniyor. Özellikle Avrupa Yakası'ndaki bazı barajlarda kritik seviyeler dikkat çekerken, Anadolu Yakası'nda nispeten daha yüksek oranlar kaydedildi.

Baraj bazında doluluk oranları

İSKİ verilerine göre en yüksek doluluk oranı yüzde 79,24 ile Ömerli Barajı'nda ölçüldü. Onu yüzde 67,13 ile Darlık, yüzde 63,89 ile Terkos takip etti. En düşük oranlar ise yüzde 21,60 ile Kazandere, yüzde 27,31 ile Pabuçdere ve yüzde 30,21 ile Sazlıdere Barajı'nda kaydedildi. Alibeyköy Barajı yüzde 32,14, Büyükçekmece Barajı yüzde 38,90, Elmalı Barajı yüzde 42,17, Istrancalar Barajı yüzde 55,28 olarak ölçüldü. Melen Sistemi üzerinden İstanbul'a sağlanan su miktarında ise herhangi bir kesinti yaşanmazken, barajlardaki toplam su hacmi 490,3 milyon metreküp olarak kayıtlara geçti.

Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırma

Geçtiğimiz yıl aynı tarihte ortalama doluluk yüzde 62 civarındaydı. Bu yılki yüzde 56,37'lik oran, mevsim normallerinin altında kalan yağışlar ve artan su tüketiminin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, özellikle yaz aylarında su tasarrufu çağrılarına uyulmasının önemine vurgu yapıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, vatandaşları gereksiz su kullanımından kaçınmaya davet ederken, olası kuraklık senaryolarına karşı tedbirlerin alındığı belirtiliyor.

Kentteki su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan barajlar dışında, Melen ve Yeşilçay regülatörleri de sisteme su sağlıyor. İSKİ, düzenli aralıklarla güncellediği verileri resmi internet sitesi ve mobil uygulama üzerinden anlık olarak takip edilebiliyor.

Su yönetimi ve alınan önlemler

İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için hayata geçirilen projeler arasında atık su geri dönüşüm tesisleri, yağmur suyu hasadı çalışmaları ve şebeke kayıplarının azaltılması yer alıyor. Ayrıca tarımsal sulamada kullanılan suyun verimli hale getirilmesi için çiftçilere yönelik eğitim programları düzenleniyor. Baraj doluluklarındaki düşüş, yalnızca İstanbul için değil, tüm Marmara Bölgesi için bir uyarı niteliği taşıyor. Yaz aylarının sonuna gelinirken, yetkililer sonbahar yağışlarının beklentileri karşılamaması durumunda kentsel su kısıtlamasının gündeme gelebileceğini ifade ediyor.

Baraj doluluk oranları, su idaresi tarafından her gün saat 10.00 itibarıyla güncelleniyor. Sektör temsilcileri ve çevre örgütleri, suyun verimli kullanımına dair bilinçlendirme kampanyalarının artırılmasını talep ediyor. Uzun vadede, iklim değişikliği etkilerine karşı dayanıklı bir su altyapısı kurulması için daha kapsamlı adımlar atılması gerektiği belirtiliyor.

Etiketler:
İSKİbaraj doluluk oranlarıİstanbul su yönetimi25 Temmuz 2026

İlgili Haberler

Osmaniye'de mazot zammı isyan ettirdi: Emekli 'arabaya binemez olduk' dedi
Siyaset

Osmaniye'de mazot zammı isyan ettirdi: Emekli 'arabaya binemez olduk' dedi

9 dk önce

Gülistan Doku dosyasında eski polisin valiye 'yok edeceğim' mesajları
Siyaset

Gülistan Doku dosyasında eski polisin valiye 'yok edeceğim' mesajları

14 dk önce

BM Genel Sekreteri Guterres, 17 Yıl Aradan Sonra Suriye'ye Gitti
Siyaset

BM Genel Sekreteri Guterres, 17 Yıl Aradan Sonra Suriye'ye Gitti

19 dk önce

Kayseri ve Edirne'de Yeni İdare Mahkemeleri Faaliyete Geçti
Siyaset

Kayseri ve Edirne'de Yeni İdare Mahkemeleri Faaliyete Geçti

29 dk önce