ABD merkezli The New York Times ve The Washington Post, adı açıklanmayan mevcut ve eski ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail'in İranlı yetkililere yönelik bir suikast planı hazırlığında olduğunu ortaya çıkardı. Buna göre Washington yönetimi, müttefik ülkeleri bu plan konusunda bilgilendirerek tedbirli olmaları çağrısında bulundu.
Planın detayları
Haberde, İsrail istihbaratının İran Devrim Muhafızları ve nükleer programında görevli üst düzey isimlere yönelik suikast planı üzerinde çalıştığı belirtiliyor. ABD'li yetkililer, planın boyutları ve hedeflerine ilişkin sınırlı bilgi paylaşırken, bu tür bir eylemin bölgesel gerilimi tırmandırma riskine dikkat çekti. Beyaz Saray'ın, İsrail'e bu planın olası sonuçları konusunda doğrudan uyarıda bulunduğu ifade ediliyor.
ABD'nin müttefikleri uyarması
Washington yönetimi, başta Avrupa ülkeleri ve Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri olmak üzere müttefiklerini bu plan hakkında bilgilendirdi. Uyarı notlarında, İsrail'in suikast girişimlerinin, İran'ın misilleme olasılığını artıracağı ve bunun da bölgesel bir çatışmaya yol açabileceği vurgulandı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmazken, yetkililerin bu tür planları engellemek için yoğun diplomatik temaslarda bulunduğu öğrenildi.
Arka plan ve bağlam
İsrail-İran gerilimi son yıllarda tırmanma eğiliminde. İsrail, İran'ın nükleer programını durdurmak için siber saldırılar ve suikastlar dahil çeşitli operasyonlar düzenlemişti. 2020'de İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'ye düzenlenen suikastten İsrail sorumlu tutulmuştu. Bu yeni iddia, bölgedeki kırılgan dengeleri daha da bozma potansiyeli taşıyor. Uzmanlar, ABD'nin uyarılarının, İsrail'in eylemlerini sınırlama ve geniş çaplı bir çatışmayı önleme çabası olduğunu belirtiyor.
Sonuç olarak, İsrail'in suikast planı uluslararası arenada yankı uyandırdı. ABD'nin müttefiklerini uyarması, bu tür bir operasyonun sadece ikili ilişkileri değil, tüm Orta Doğu'yu etkileyebileceğini gösteriyor. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili daha fazla detayın ortaya çıkması ve tarafların pozisyonlarını netleştirmesi bekleniyor.