İsrail polisi korumasındaki fanatik Yahudi gruplar, 13 Ağustos 2024 sabahı erken saatlerde Mescid-i Aksa yerleşkesine baskın düzenledi. Sosyal medyada hızla yayılan görüntülerde, eylemcilerin Harem-i Şerif’te İsrail bayrağı açarak milli marş okuduğu görülüyor. Olay, Filistinli gruplar ve İslam dünyasında büyük öfkeye yol açtı.
Baskının detayları ve güvenlik önlemleri
İsrail polisi, sözde bayram ziyareti bahanesiyle Mescid-i Aksa'ya giriş yapan yüzlerce fanatik Yahudi'ye koruma sağladı. Polis, çevrede yoğun güvenlik önlemi alırken, Müslüman ibadetçilere sıkı arama yapıldı. Grup, Kıble Mescidi önünde toplanarak bayrak açtı ve İsrail milli marşı 'Hatikvah'ı okudu. Görüntülerde polisin müdahale etmediği, aksine eylemcileri koruduğu dikkat çekiyor.
Filistin ve İslam dünyasından tepkiler
Filistin Yönetimi, olayı 'savaş ilanı' olarak nitelendirirken, Hamas sözcüsü baskının 'kırmızı çizgi' olduğunu vurguladı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı, statükonun ihlal edildiğini belirterek İsrail'i kınadı. Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye'den de benzer açıklamalar geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 'kutsal mekanlara saygı gösterilmesi' çağrısı yaptı.
Tarihsel bağlam ve statüko
Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi ve üçüncü en kutsal mekanı. 1967'den bu yana İsrail işgali altında olsa da, statüko gereği gayrimüslimlerin ibadet etmesi yasak. Ancak son yıllarda fanatik Yahudi gruplar, polis korumasında sık sık baskınlar düzenliyor. Bu durum, bölgede tansiyonu sürekli yüksek tutuyor.
Olay, İsrail-Filistin çatışmasında yeni bir kırılma noktası yaratabilir. Uluslararası toplumun, statükoyu korumak için daha etkin adımlar atması gerekiyor. Baskın, sadece dini hassasiyetleri değil, aynı zamanda bölgesel barışı da tehdit ediyor.