İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Beytüllahim, Cenin ve Tubas kentlerinde eş zamanlı baskınlar düzenleyerek 2'si çocuk toplam 11 Filistinliyi gözaltına aldı. Filistin kaynaklarından edinilen bilgilere göre, baskınlar gece saatlerinde gerçekleşti ve gözaltına alınanlar arasında henüz reşit olmayan iki çocuk da bulunuyor. İsrail ordusu, operasyonların "güvenlik gerekçesiyle" yapıldığını öne sürerken, gözaltıların hangi suçlamalarla ilişkilendirildiğine dair resmi bir açıklama yapılmadı.
Baskınların Detayları ve Gözaltılar
Beytüllahim'de sabaha karşı düzenlenen baskında, İsrail güçlerinin bir eve girerek iki kardeşi gözaltına aldığı belirtildi. Görgü tanıkları, askerlerin kapıyı kırarak içeri girdiğini ve evde bulunan kadın ve çocuklara kısa süreli korku yaşattığını ifade etti. Gözaltına alınanlardan birinin 16 yaşında olduğu öğrenildi.
Cenin kentinde ise İsrail güçlerinin üç ayrı mahalleye eş zamanlı baskın düzenlediği, toplam beş Filistinlinin gözaltına alındığı bildirildi. Cenin, son aylarda sık sık İsrail operasyonlarına sahne oluyor. Bölgedeki Filistinli gruplar, baskınların Filistin halkına yönelik sistematik bir baskı politikası olduğunu savunuyor.
Tubas kentinde ise dört kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan birinin daha önce de İsrail hapishanelerinde tutulduğu ve serbest bırakıldıktan sonra yeniden gözaltına alındığı belirtildi. Filistinli yetkililer, bu tür keyfi gözaltıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguluyor.
Uluslararası Tepkiler ve Arka Plan
Filistin Yönetimi, gözaltıları kınayarak İsrail'i "işgalci güç" olarak nitelendirdi ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in bu saldırıları, barış umutlarını yok etmektedir" denildi.
İsrail ordusu ise operasyonların "terör faaliyetlerini engellemeye yönelik" olduğunu savunuyor. Ancak insan hakları örgütleri, gözaltına alınanların çoğunun herhangi bir suçlama olmaksızın idari gözaltına tabi tutulduğunu ve yargılanma haklarının ihlal edildiğini belirtiyor. Son verilere göre, İsrail hapishanelerinde halen binlerce Filistinli tutuklu bulunuyor; bunların arasında yüzlerce çocuk da var.
Batı Şeria'da son aylarda artan İsrail baskınları, bölgede gerginliği tırmandırıyor. Uluslararası toplum, taraflara itidal çağrısı yaparken, kalıcı bir çözüm için diyalog çağrıları da sürüyor. Ancak her iki taraftan gelen sert açıklamalar, barış sürecini zorlaştırıyor.
Gözaltıların Yıllara Göre Dağılımı
- 2023 yılında Batı Şeria'da gözaltına alınan Filistinli sayısı: 5.000'den fazla
- Gözaltına alınan çocuk sayısı: 800'den fazla
- İdari gözaltı uygulanan kişi sayısı: 1.200 civarı
Bu veriler, İsrail'in işgal altındaki bölgelerde uyguladığı politikaların boyutunu gözler önüne seriyor. Uluslararası Af Örgütü ve Human Rights Watch gibi kuruluşlar, İsrail'in bu uygulamalarını "apartheid" olarak nitelendirerek raporlarına taşımış durumda.
Son olarak, gözaltına alınan Filistinlilerin akıbeti belirsizliğini korurken, aileleri serbest bırakılmaları için kampanya başlatmış durumda. Bölgedeki insani durumun daha da kötüleşmemesi için uluslararası arabuluculuk çabalarının artırılması gerekiyor.