TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

İsrail, ateşkese rağmen Lübnan'ın güneyini bombaladı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
İsrail, ateşkese rağmen Lübnan'ın güneyini bombaladı

İsrail ordusu, ateşkes anlaşmasına ve ABD-İran arasında varılan mutabakata rağmen Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye vilayetine hava ve topçu saldırıları gerçekleştirdi. Saldırılar, bölgede gerilimi yeniden tırmandırırken, ateşkesin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Olayda can kaybı ya da yaralanma olup olmadığına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Saldırının Ayrıntıları

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Nebatiye'nin kırsal kesimlerini hedef alırken, topçu birlikleri de sınır hattındaki mevzileri bombaladı. Saldırıların, daha önce ateşkes kapsamında çekilen İsrail güçlerinin yeniden bölgeye girmesiyle başladığı iddia ediliyor. Lübnanlı yetkililer, saldırıyı ateşkesin açık ihlali olarak nitelendirirken, Birleşmiş Milletler'den de henüz bir kınama gelmedi.

Tepkiler ve Bağlam

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in saldırılarını kınayarak uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Hizbullah ise henüz resmi bir açıklama yapmadı. Öte yandan, ABD ve İran arasında varılan mutabakatın bölgesel istikrarı sağlama amacı taşıdığı, ancak İsrail'in bu mutabakata rağmen saldırılarını sürdürmesinin anlaşmanın uygulanabilirliğine gölge düşürdüğü yorumları yapılıyor. Uzmanlar, İsrail'in bu hamlesinin ateşkesi kalıcı olarak sona erdirebileceğini ve bölgede yeni bir çatışma dalgasını tetikleyebileceğini belirtiyor.

Bağımsız değerlendirmelere göre, İsrail'in ateşkese rağmen Lübnan'ı vurması, uluslararası hukukun açık ihlali olarak kayda geçiyor. Ateşkes anlaşmasının tarafları bağlayıcılığına rağmen İsrail'in bu tür eylemleri, bölgede güven ortamını zedeliyor ve sivil halkı mağdur ediyor. BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplanarak bir karar alması beklenirken, krizin daha da derinleşmemesi için taraflara sağduyu çağrısı yapılıyor.

Etiketler:
İsrailLübnanNebatiyesaldırıateşkes

İlgili Haberler

Washington'da İsrail-Lübnan görüşmeleri 4. güne girdi
Dünya

Washington'da İsrail-Lübnan görüşmeleri 4. güne girdi

9 dk önce

BM raporu: İsrail saldırılarında çocukların yaşadıkları belgelendi
Dünya

BM raporu: İsrail saldırılarında çocukların yaşadıkları belgelendi

9 dk önce

İran: Komşu ülkelerin hava sahasındaki İsrail uçakları tehdit
Dünya

İran: Komşu ülkelerin hava sahasındaki İsrail uçakları tehdit

16 dk önce

Hizbullah: İsrail Lübnan'dan koşulsuz çekilmeli, egemenlik tavizsiz
Dünya

Hizbullah: İsrail Lübnan'dan koşulsuz çekilmeli, egemenlik tavizsiz

22 dk önce