İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska, başkent Madrid ve çevresindeki orman yangınları nedeniyle ülke genelinde acil durum ilan edildiğini duyurdu. 2023 yılının Temmuz ayında başlayan yangınlar, kuraklık ve yüksek sıcaklıkların etkisiyle hızla yayıldı. Yetkililer, yangınların kontrol altına alınması için yoğun çaba harcarken, bölgede yaklaşık 15 bin hektar ormanlık alanın kül olduğu bildirildi.
Yangınların Seyri ve Alınan Önlemler
Madrid çevresindeki yangınlar, özellikle El Escorial ve San Lorenzo de El Escorial bölgelerinde şiddetli bir şekilde devam ediyor. İtfaiye ekiplerine ek olarak, askeri birlikler de yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Bakan Grande-Marlaska, yaptığı açıklamada, acil durum ilanının eyaletlere ek kaynak ve koordinasyon sağlayacağını belirtti. Ayrıca, yangınların yerleşim yerlerine sıçramaması için tahliye çalışmalarının sürdüğü ifade edildi.
Ekonomik Boyut
Yangınlar, sadece çevresel değil aynı zamanda ekonomik bir tehdit oluşturuyor. Bölgedeki tarım alanları ve hayvancılık faaliyetleri olumsuz etkilenirken, turizm sektöründe de düşüş bekleniyor. İspanya hükümeti, yangınlardan zarar görenlere acil yardım paketleri sunmayı planlıyor. Ekonomistler, bu tür afetlerin yıllık büyüme oranını bir miktar düşürebileceğine dikkat çekiyor. Ancak, uzun vadede alınan önlemlerle toparlanmanın hızlı olabileceği değerlendiriliyor.
Yangınların çıkış nedeni henüz kesinleşmemiş olsa da, uzmanlar iklim değişikliği ve aşırı kuraklığın yangın riskini artırdığı konusunda uyarıyor. İspanya, Akdeniz iklim kuşağında yer aldığı için yaz aylarında sık sık orman yangınlarıyla karşı karşıya kalıyor. Bu yıl ise sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, yangınların daha geniş alana yayılmasına neden oldu.