İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), 19 Eylül 2026 tarihine ilişkin İstanbul baraj doluluk oranlarını açıkladı. Yaz aylarında yağışların azalması ve aşırı sıcakların etkisiyle barajlardaki su seviyesinde düşüş yaşandığı bildirildi. İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranı, son yılların ortalamalarına göre daha düşük seyrediyor.
Baraj Doluluk Oranları ve Güncel Veriler
İSKİ'nin resmi verilerine göre, 19 Eylül 2026 itibarıyla İstanbul'daki barajların toplam doluluk oranı yüzde 28,5 olarak kaydedildi. Bu oran, geçtiğimiz yıl aynı dönemde yüzde 35 seviyelerindeydi. Son 10 yılın Eylül ayı ortalaması ise yüzde 42 civarında. Doluluk oranındaki bu düşüş, özellikle yaz aylarında yaşanan kuraklık ve artan su tüketiminden kaynaklanıyor.
Baraj bazında bakıldığında, en yüksek doluluk oranına sahip baraj Ömerli Barajı oldu. Ömerli'nin doluluk oranı yüzde 45 olarak ölçülürken, en düşük oran yüzde 12 ile Sazlıdere Barajı'nda görüldü. Diğer barajlardan Alibeyköy yüzde 22, Büyükçekmece yüzde 18, Darlık yüzde 40, Elmalı yüzde 38, Istrancalar yüzde 30, Kazandere yüzde 20, Pabuçdere yüzde 15 ve Terkos yüzde 25 seviyelerinde bulunuyor.
Su Tüketimi ve Tasarruf Çağrısı
İSKİ yetkilileri, su kaynaklarının verimli kullanılması konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu. Yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle su tüketiminin arttığını belirten yetkililer, basit önlemlerle su tasarrufu sağlanabileceğini vurguladı. Evlerde alınacak tedbirler arasında kısa duş almak, muslukları gereksiz yere açık bırakmamak, çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu çalıştırmak yer alıyor. Bahçe sulamalarında da sabah erken veya akşam geç saatlerin tercih edilmesi öneriliyor.
İstanbul'un günlük su tüketimi ortalama 2,8 milyon metreküp civarında. Bu miktar, yaz aylarında 3,2 milyon metreküpe kadar çıkabiliyor. Barajlardaki su seviyesinin düşmesi, önümüzdeki aylarda yağışların yeterli olmaması durumunda su sıkıntısı riskini gündeme getiriyor.
Meteorolojik Veriler ve Beklentiler
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, İstanbul'da 2026 yaz mevsimi boyunca yağışlar mevsim normallerinin altında gerçekleşti. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında toplam yağış miktarı, uzun yıllar ortalamasının yüzde 40 altında kaldı. Bu durum, baraj havzalarına yeterli su akışı olmamasına neden oldu. Sonbahar aylarında yağışların artması bekleniyor ancak bu yağışların barajları ne ölçüde dolduracağı belirsizliğini koruyor.
İklim değişikliğinin etkileri, İstanbul gibi büyükşehirlerde su kaynakları üzerindeki baskıyı artırıyor. Uzmanlar, uzun vadeli su yönetimi planlamasının önemine dikkat çekiyor. Yağmur suyu hasadı, atık su geri kazanımı ve deniz suyu arıtma gibi alternatif yöntemlerin yaygınlaştırılması gerektiği belirtiliyor.
Barajların Önemi ve Gelecek Projeksiyonu
İstanbul'un su ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'i barajlardan karşılanıyor. Geri kalan kısım ise yeraltı suyu ve Melen Çayı gibi dış kaynaklardan sağlanıyor. Melen Sistemi, İstanbul'a yıllık ortalama 1 milyar metreküp su sağlama kapasitesine sahip. Ancak barajlardaki doluluk oranının düşmesi, alternatif kaynakların önemini artırıyor.
Önümüzdeki günlerde yağışların seyri, baraj doluluk oranlarını doğrudan etkileyecek. İSKİ, su seviyelerini düzenli olarak takip ederek kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğini açıkladı. Vatandaşların da su tasarrufu konusunda bilinçli davranması, olası bir krizin önlenmesinde kritik rol oynuyor.
Sonuç olarak, İstanbul barajlarındaki doluluk oranı 19 Eylül 2026 itibarıyla yüzde 28,5 ile endişe verici bir seviyede. Yaz aylarındaki kuraklık ve artan tüketim, su kaynaklarını olumsuz etkiledi. Yetkililer, hem bireysel tasarruf çağrısı yapıyor hem de altyapı yatırımlarıyla su arz güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Önümüzdeki sonbahar yağışları, barajların geleceği için belirleyici olacak.