İran'ın eski Lideri Ali Hamaney için başkent Tahran'da devlet töreni düzenleniyor. ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta başlattığı saldırıda hayatını kaybeden 85 yaşındaki Hamaney'in cenazesi, bugün öğle saatlerinde Tahran Üniversitesi kampüsüne getirildi. Törene, İran'ın üst düzey siyasi ve askeri yetkililerinin yanı sıra yabancı devlet temsilcileri de katılıyor. Yüz binlerce İranlı, Hamaney'in naaşına son görevlerini yapmak için sokaklara akın etti. Güvenlik güçleri geniş çaplı önlem alırken, Tahran'ın birçok noktasında trafik akışı durduruldu.
Hamaney'in cenazesi toprağa verilecek
Hamaney'in naaşı, törenin ardından İmam Humeyni Türbesi'ndeki özel bir alana defnedilecek. Yetkililer, defin işleminin yarın tamamlanmasını bekliyor. Hamaney'in yerine geçecek isim ise henüz netleşmiş değil. Anayasaya göre, dini liderlik makamı Uzmanlar Meclisi tarafından seçilecek. Meclisin önümüzdeki günlerde toplanması bekleniyor.
Saldırının yankıları sürüyor
ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta düzenlediği saldırıda Hamaney'in yanı sıra Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami ve çok sayıda üst düzey yetkili de hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından İran, misilleme yapacağını duyurmuş, bölgede gerilim tırmanmıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, durumu görüşmek üzere acil toplantıya çağrılmıştı.
Ekonomik boyutu
Hamaney'in ölümü, İran ekonomisinde de belirsizliğe yol açtı. Tahran Borsası'nda sert düşüşler yaşanırken, döviz kurları yükseldi. Petrol fiyatları ise uluslararası piyasalarda yukarı yönlü hareket etti. Uzmanlar, siyasi istikrarsızlığın İran'ın ekonomik krizini derinleştirebileceği uyarısında bulunuyor.
Değerlendirme
Hamaney'in ölümü, yalnızca İran için değil, bölgesel dengeler açısından da bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Yeni liderin belirlenmesi sürecinde yaşanacak gelişmeler, İran'ın iç ve dış politikasını şekillendirecek. Uluslararası toplum, tansiyonun düşürülmesi için diplomatik girişimlerini sürdürüyor.