TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

İran: Doha'da ABD ile hiçbir görüşme yapılmadı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
İran: Doha'da ABD ile hiçbir görüşme yapılmadı

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, Katar'ın başkenti Doha'da ABD heyetiyle herhangi bir görüşme yapılmadığını açıkladı. Garibabadi, İran heyetinin Katar ve Pakistan ile İslamabad Mutabakat Zaptı'nın uygulanması ve dondurulmuş varlıkların serbest bırakılmasına yönelik üçlü görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti. İran, uluslararası yaptırımlar nedeniyle yurtdışında bloke edilen milyarlarca dolarlık varlığını geri almayı hedefliyor.

Doha'da üçlü masada hangi konular var?

Garibabadi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Doha ziyaretinin amacının Pakistan ile imzalanan İslamabad Mutabakat Zaptı'nın uygulanması ve dondurulan varlıkların serbest bırakılması olduğunu vurguladı. İran, Pakistan ile enerji, ticaret ve bankacılık alanlarında işbirliğini artırmayı planlıyor. Görüşmelerde ayrıca İran'ın Katar'daki dondurulmuş varlıklarının çözülmesi de ele alındı. İran'ın yaklaşık 7 milyar dolarlık varlığı Katar'da bulunuyor.

İran'ın dondurulmuş varlıkları ve ABD baskısı

ABD'nin yaptırımları nedeniyle İran, birçok ülkede dondurulmuş petrol ve banka varlıklarına sahip. Özellikle Güney Kore ve Irak'taki varlıkların serbest bırakılması için müzakereler sürüyor. Ancak ABD, İran'ın nükleer programı ve bölgesel faaliyetleri nedeniyle varlıkların transferine sıkı koşullar getiriyor. Garibabadi'nin açıklaması, Washington ile doğrudan bir temasın olmadığını gösteriyor. İran, Katar ve Pakistan gibi ülkelerle üçlü platformlar oluşturarak yaptırımları aşmaya çalışıyor.

İran, Doha'da ABD ile görüşme iddialarını yalanlarken, üçlü mekanizmanın daha verimli olduğunu savunuyor. Uzmanlar, İran'ın bu hamlesiyle hem zaman kazanmayı hem de ABD'ye karşı elini güçlendirmeyi hedeflediğini belirtiyor. Dondurulmuş varlıkların serbest bırakılması, İran ekonomisi için kritik önem taşıyor. Enflasyon ve döviz krizinin yaşandığı ülkede, bu kaynakların gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçlar için kullanılması planlanıyor.

Bağımsız değerlendirme: İran'ın Doha'da ABD ile görüşme yapılmadığını açıklaması, bölgesel güç dengeleri ve yaptırım politikaları açısından önemli bir sinyal. Tahran, dolaylı müzakereleri tercih ederken, doğrudan diyaloğa mesafeli duruyor. Bu tutum, İran'ın uluslararası alanda izolasyonunu kırmak için alternatif yollar aradığını gösteriyor. Pakistan ve Katar gibi ülkeler, İran'ın bu stratejisinde kilit rol üstleniyor. Ekonomik çıkarlar ön planda olsa da, siyasi sonuçları da yakından izlenmeli.

Etiketler:
İranDohaABDKatarPakistandondurulmuş varlıklaryaptırım

İlgili Haberler

Emine Erdoğan: Her geri kazandırılan ambalaj doğamıza nefes olacak
Ekonomi

Emine Erdoğan: Her geri kazandırılan ambalaj doğamıza nefes olacak

22 dk önce

Güneş Sistemi'nde Kaç Gezegen Var? Resmi Sayının Ardındaki Gerçekler
Ekonomi

Güneş Sistemi'nde Kaç Gezegen Var? Resmi Sayının Ardındaki Gerçekler

22 dk önce

BM'den yapay zeka çağrısı: Ortak kurallar için harekete geçin
Ekonomi

BM'den yapay zeka çağrısı: Ortak kurallar için harekete geçin

30 dk önce

Trump USMCA'yı yenilemeyi reddetti, müzakere süreci başlıyor
Ekonomi

Trump USMCA'yı yenilemeyi reddetti, müzakere süreci başlıyor

38 dk önce