Irak ile ABD arasında petrol, enerji, teknoloji ve finans gibi kritik sektörleri kapsayan 48 ekonomik işbirliği anlaşması Washington'da imzalandı. İmza törenine Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ve ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo katıldı. Anlaşmalar, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri derinleştirmeyi ve Irak'ın altyapı projelerine Amerikan yatırımını artırmayı hedefliyor. Ayrıca, 2003 yılından bu yana atıl durumda olan Kerkük-Banyas boru hattının yeniden inşası için Irak ile Suriye arasında bir mutabakat zaptı imzalandı.
Petrol ve enerji anlaşmaları ön planda
Anlaşmaların en dikkat çeken başlığı, Irak'ın petrol ve doğalgaz rezervlerinin geliştirilmesine yönelik ortak projeler. ABD firmaları, Irak'taki petrol sahalarında modern teknolojiler kullanarak üretim kapasitesini artıracak. Ayrıca, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında da işbirliği öngörülüyor. Irak, elektrik üretimindeki açığı kapatmak için güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarına hız vermeyi planlıyor.
Teknoloji ve finans alanında ortak adımlar
Teknoloji sektöründe, Irak'ın dijital dönüşümüne katkı sağlayacak anlaşmalar imzalandı. Siber güvenlik, yapay zeka ve bulut bilişim gibi alanlarda Amerikan şirketleri Irak pazarına girecek. Finans alanında ise, bankacılık ve sigorta sektörlerinde işbirliği ile Irak'ın uluslararası finans sistemine entegrasyonu hedefleniyor.
Kerkük-Banyas boru hattı yeniden canlanıyor
Irak-Suriye arasında imzalanan mutabakat zaptı, Kerkük-Banyas petrol boru hattının yeniden inşasını öngörüyor. 2003'teki Irak işgalinden bu yana kullanılmayan hat, günlük 1 milyon varil kapasiteye sahip. Yeniden faaliyete geçmesiyle Irak, petrol ihracatını Akdeniz üzerinden çeşitlendirme imkanı bulacak. Projenin finansmanı ve güvenliği konusunda uluslararası ortaklıklar aranıyor.
Irak-ABD anlaşmaları, bölgesel dengeleri de etkileyebilir. Irak, hem ABD ile hem de komşuları Suriye ve İran ile ilişkilerini dengelemeye çalışıyor. Uzmanlar, bu anlaşmaların Irak'ın ekonomik kalkınmasına katkı sağlayabileceğini, ancak siyasi istikrarın sağlanması gerektiğini vurguluyor.